Thursday, September 8, 2011

Rendang Hitam Emak Mertua..

rendang hitam mak mertua
assalamualaikum...

ni entri tertunggak, saya masak before raya arituh..
disebabkan raya kedua en husben dah ke lab, so kami decide unt masak sepesel unt berbuka..
so 2 hari before raya saya masak soto, dan sehari before syawal, saya masak rendang ni..
hidangan wajib kalau raya di umah emak mertua saya, so resepi di bawah ni resepi dialah hehehe...
rasanye lulus di tekak en husben saya, sbb hari tuh memang bertambah la dia makan masa berbuka, mungkin windu pada emaknye sob sob sob...

oh ye sebenanyer nak jatuh dlm kategori rendang pon cam kurang tepat, sbb rasanya lebih pada masak kicap tp up lagi...dulu masa call lupe nak tanyer nama resepi, just mintak senarai bahan dan cara masak ajeee...hihihihihi

RENDANG HITAM EMAK MERTUA
- sumber emak mertua hajar@catatandarideutschland

Bahan-bahan

1 kilo daging lembu
2 biji bawang besar *blend
4 ulas bawang putih *blend
4 inci halia *separuh blend dan separuh potong unt rebus daging
2 sudu besar cili giling *ikut kepedasan tp resepi ni memang tak pedas rasanye
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
gula dan garam secukup rasa
air rebusan daging
kicap pekat *ikut nak hitam dan pekat mana-agak agak aje
sedikit air asam jawa

Cara-cara
1) Daging dipotong kecil-kecil, basuh dan tos. Kemudian rebus dengan halia
2) Toskan daging yg dah direbus tadi. Air rebusan jangan dibuang. Kemudian goreng daging tp jangan sampai garing
3) Tumis bahan blend + cili giling sampai naik bau. Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap pekat. Kacau2
4) Masukkan daging tadi. Masukkan juga air rebusan, ikut la nak kuah banyak mana, agak2 je la jangan sampai jadi sup sudah hehehehe...
5) Edjas rasa dengan garam dan gula. Juga air asam jawa. Kalau rasa nak tambah sos tiram dan kicap pekat, silakan...asal sedap dek tekak memasing :)
6) Renehkan sampai kuah pekat dan sebati dengan daging. Siap :D

3 comments:

  1. ai pow suka jenis ni...
    but weols selalu buat pedas sket
    letak serbuk lada putih...

    ReplyDelete
  2. masakan ni dari negeri mana ct ? nampak sedap :)

    ReplyDelete
  3. ayu: ooo ye ke..next time leh cuba jugak letak serbuk lada putih tuh...hehehe

    deena: mm mak mertua saya orang jawa selangor..cubalah memang sedap hehehe

    ReplyDelete