Monday, October 17, 2011
Muffin Epal..
assalamualaikum...
mapin epal a.k.a Apfel untuk mengabiskan epal yg dipetik beberapa minggu lepas kot..
tapi tak abis2 lagi sbb guna unt mapin ni 2 bijik aje..huhuhu
en husben dan 2 budak kecik tuh plak agak selow dengan mapin ini sbb epal yg agak masam itu..
tapi saya tak kira, saya suke jugak muhahaha...
saya guna epal merah, bkn epal hijau..dulu rasanye dah penah buat so kiranya ni siaran ulangan la..hehehe
time kasih pada Dr Inahar..izinkan saya tepek2 di sini plak ek..:)
MUFFIN EPAL
- sumber Dr Inahar
BAHAN2:
1 1/4 cwn tepung serbaguna
1 cwn gula halus
4 biji epal hijau (buang kulit,3 biji diparut, 1 biji di dadu kecil) *saya pakai 2 biji saiz besar epal merah, potong dadu)
11/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh cinnamon powder *saya tak bubuh
secubit garam
1 biji lemon- diparut kulit dan ambil jusnya
esen vanilla
1/2 cwn corn/vege. oil
1 biji telur- size L
almond nibs secukupnya
CARA2:
1) ayak tepung,baking powder,cinnamon powder.
2) pukul telur,minyak,gula,jus lemon & parutan kulitnya,vanilla sampai sebati then taruh bahan2 kering. lastly, masukkan parutan/potongan epal dan kacau rata.
3) letak dalam acuan muffin dan di tabur dengan almond nibs di atasnya kemudian bakar dlm preheated oven pd suhu 180 c selama 20-25 minutes atau sehingga kelihatan golden brown..
Nota Dr Inahar: resepi asal tidak menggunakan epal parut tapi hanya menggunakan 3 biji epal yang dipotong dadu dan kacang pecan utk hiasan. (tapi klu hanya guna epal dadu tanpa epal parut, disarankan kurangkan amaun gula kerana ianya agak manis..penggunaan epal parut tu lebih masam sbb tulah kena guna gula lbh ckit..)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
musim apple skrng ni khen
ReplyDeletesini apple besar2 plus manis sgt
lain rasa apple mcm kat mesia tue
mmg sedapppppppp
ayu: kat sini dah abis..arituh kami pegi tinggal 2 batas aje..then masam sikit la..uwaaaa
ReplyDelete