Monday, October 31, 2011

Roti Labu yg Gebu..

pumpkin bread
assalamualaikum...

memang menggebu-gebu roti labu ni..
time kasih ros@JintanManis atas resepimu yg marbeles gitu hehehe..
ni kali ke-2 saya buat..yg kali pes terlebih naik so senyap2 masuk mulut hik hik hik...
adunan ni dapat banyak jugak, dlm 15 ketul kot..
so kalau nak sekali makan, rasanya leh buat half aje..:)
dan saya isi inti nutella..:)

izinkan aku tepek2 resepi kat sini plak ek rosssss....:D
roti labu

GOLDEN PUMPKIN BUN
- sumber Ros@JintanManis

Bahan-bahannya
350gram tepung roti (tepung high protein)
50gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung@skim milk
80gram labu ( rebus kemudian lecek barulah ditimbang)
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
40gram @ 2 sudu besar shortening@butter@marjerin
1/2 sudu kecil garam
6gram yis atau 2 sudu kecil yis
120ml susu suam@air suam
4 sudu besar water roux@ 1 sudu kecil bread softner @ bread improver
1 sudu kecil baking powder
4 sudu besar gula ( kalau nak manis boleh tambahkan satu sudu besar lagi)

(untuk topping, sedikit gula pasir)

* untuk gliss*
ros guna egg wash dari (baki telur ditambah dengan 1sudu besar air dan beberapa titik esen vanila)

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing, tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan selepas itu boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastik bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Selepas itu perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastik wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit atau satu jam.

4. Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, uli sebentar dalam 5 minit, selepas itu bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan bentukkan bulat, susun dalam acuan petak, buleh juga diletakkan dalam acuan roti sandwish, pastikan bun tidak disusun terlalu rapat, supaya bun boleh naik dengan baik, biarkan naik dua kali ganda.
Peringatan, acuan petak dan dulang pembakar mesti di alas dahulu dengan baking sheet supaya senang dikeluarkan dari acuan apabila siap di bakar nanti.

5. Gliss permukaan bun dengan egg wash dan taburkan dengan sedikit gula pasir di atas bun, akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.

6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

11 comments:

  1. Sedapnya..cicah roti dgn air panas2 time2 sejuk ni kan! :)

    ReplyDelete
  2. tak try gak nnt
    dah lama x meroti
    kena ada mood rajin sbb uli ngan tangan ngeeee
    oishii sou

    ReplyDelete
  3. ini guna labu dari Gartenshau ke? hehe..

    ReplyDelete
  4. cecah dgn teh o panas kurang manis.. minum petang2.. wahhh

    ReplyDelete
  5. ishamizu: hehe betul2..laju aje ngap masuk mulut hehehe

    ReplyDelete
  6. ayu: itulah request la makcik BM tu kat en husben u, hadiah annibersary ke..hik hik hik

    ReplyDelete
  7. res2 supply: meh meh kasik address hihi :P

    ReplyDelete
  8. ana: bukan bukan..rasanye labu gartenschau tuh lagi marbeles...labu paling besar katekan..hihihihi

    ReplyDelete
  9. kak anie: nanti i balik msia i buat okeh...tunggguuuuuuu......

    ReplyDelete
  10. lepas ni pumpkin sumer lari kalu nmpk sitiezahim, hehehe

    ReplyDelete