Friday, October 21, 2011
Bread Puding (2)..
assalamualaikum...
salam petang Jumaat dari Duisburg..kat msia dah malam kan..dah tido agaknye hehehe..
bread puding yg bes kegemaran izzah..:)
teringat dulu makan bread puding, jiha kkpb yg buat..sedaaappp..bila la agaknye nak merasa lagi ek..hihihi
masa tuh tahu makan aje, alhamdulillah skarang dah pandai buat sendirik..:)
thanks a lot pada pencipta resepi dan pengshare resepi, izinkan saya tepek2 di sini plak ek...
unt kuah kastard, saya pakai resepi kak izah daut, dah penah post di SINI..:)
BREAD PUDING SOS KASTARD
- by F & N@MyR, Maya Zakri@MyR dan Kak Hana@HanaMemories
Bahan-bahan
• 8 keping Roti
• * 500 ml Susu segar
• * 4 sudu besar Gula halus
• * 2 sudu besar Butter- cairkan
• * 2 biji Telur
• * 1 sudu teh Esen vanilla
• * 1 sudu besar Tepung Jagung
• * 1 sudu kecil serbuk cinnamon *saya tak letak
• 2 sudu besar Kismis
• sedikit nenas dlm tin dipotong dadu *saya tambah
Untuk Sos Kastard
• 1 tin susu cair
• 2 s/b tepung kastad
• 2 s/b gula
Cara-cara
1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
4. Taburkan kismis diatas adunan.
5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
7. Tuang ke atas puding roti tadi.
Nota: hasil dr survey2 di MyResepi tuh, resepi kat atas ni boleh jugak dikukus dan dimakan dengan eskerim..:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalamualaikum,
ReplyDeleteSedapnya bread puding, maveles gitu....
ai suka gak puding roti jenis ni
ReplyDeletebut si heroes x layan
sebab tu malas nak buat
kang ai makan semua ai yg mokmok terlebey ngeeee
kak wattie: waalaikumussalam..memang sedap kak, tp takleh buat selalu sbb muak jugak...egege
ReplyDeleteayu: ooo ye ke..tuh la kalau isi rumah tak minat tak bes gak kan...puas nak mengabiskan sengsorang hik hik hik
ReplyDelete