Tuesday, October 18, 2011
Kek Lapis Cheese Persona..
assalamualaikum...
sila lah semuanya terpesona dengan kek ini...
seiring dengan namanya, memang rasanya SANGAT mempersona tau...
en husben kasik markah rendaaahhh skit aje dari kek devil itu..hehehe
tapi saya melapis takde la cung melecung cm orang lain punye, dan rasanye cm terlembik or kurang melapis..
apapon memang saya rekemen 100 peratus hheeehehehhe :D
tak sia2 saya terliur masa kak izah tayang di umahnye..hik hik hik
saya makan sambil pejam mata sbb nak menikmati kenikmatan cis yg menggebu2 itu..hahaha :P
vielen vielen dank pada pencipta resepi ini, Ryo (cm nama orang jepun plak hehe) dan kakak-kakak blogger yg menggelemer kannye...
izinkan saya tepek2 di sini plak ek...
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
- sumber Ryo@RyoAzhar, di share bersama oleh Kak Nor Secubit Garam, Kak Mas Duniaku, Zaliedana dan Kak Izah
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
*saya pakai butterkeks
500 ml susu segar,dipanaskan *saya campurkan serbuk cappucino sket
B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar *izah lebihkan 1 sb
1/2 cawan gula halus
Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Nota: saya buat 1/2 adunan unt percubaan, lapis cuma 2 kali dan tak celupkan biskut sebaliknya spray aje..:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mungkin sbb hajar guna loyang besar sket kut.. bila guna loyang yg lebih kecik, lapisan jd lebih tinggi.. pastu kena tekan2 sket biar biskut tu padat. ada yg kata kurang lama duk dlm esbok boleh sebabkan kek/biskut tu jd sememeh sket tp yg pastinya don't judge a book by its cover kan.. mmg sedap sangat2 tu :)
ReplyDeleteMmg terpesonakan.. Ni klu kenabetul2 sekut lee tu mmg sedap kek ni hajar.. Tak pe balik mesia nanti leh try ye. Hehee
ReplyDeletemakan sambil kejam mata, mesti makan banyak niiiiiii.. hahahaha
ReplyDeletekak nor: hehehe itulah kak rasanye salah teknik..takpe pes trial..apapon lepas ni kompom buat lagi hik hik hik
ReplyDeletekak izah: tuh la kalau butterkeks ni biskut cm biskut merie jugak, cuma rasa dia butter la dan plain..:)
ReplyDeletekak sari: hahahahha aallllaaa akak ni cam tau tau aje..dah kantoi saya...hik hik hik
ReplyDeletetergodanyaa tengok....mcm sedapp tuu...
ReplyDeleteアヌム ちゃん: anum memang bes giler..silalah cuba hehehe
ReplyDeletememang sedap..dah buat tak sempat share..:)
ReplyDeletewahhh!terlambat pulak jenguk ke sini.. terima kasih ye sbb mencuba... hehe...nampak menarik sgt.
ReplyDelete