Friday, March 30, 2012

Garlic Finger Bun & Mushroom Soup...

roti garlic
assalamualaikum...

buat tatapan semua di hujung minggu..:)
roti garlic ni sampai jugak ke dapur duisburg..
nampak di umah Kak Izah, dan Kak Mas..so lepas menuntut tips2 dari Kak Izah, maka inilah hasilnya...
cumanye saya aci kelat sikit sbb unt sapuan garlic di atas roti tuh (sebelum roti dibakar), saya pakai garlic butter beli kat kedai hahaha...jangan marah kak Izah yeee...:P

dan kakak kakak berdua tuh dok tayang roti ni dgn mushroom soup buatan sendiri, saya dok tayang mushroom soup segera dlm pek..hihihihi...:P

hasil roti ni fuhh sangat memuaskan hati, kelembutannye terserlah walau tukang buatnya ni tak bape nak lembut hahahaha :P

saya buat full adunan (punye la tamak) so dapat 2 loyang, dlm 14 fingers roti tuh..
kalau tak salah saya, resepi roti ni sebenanye leh buat ape bentuk pon (tak semestinya sapukan garlic spread), tp saya ikut Kak Izah yg follow Kak Nor Secubit Garam - meng finger kan roti ni seterusnya menyapu garlic spread di atasnya..

apapon time kasih banyak2 pada tukang cipta resepi, Pn Roshayati Johari dan kengkawan bloggers yg sudi share resepi ni..
dr roti biasa jadi roti kismis dan jadi plak garlic finger bun, sungguh kretip mereka mereka ini :D
izinkan saya paste di sini plak ek, moga moga virus roti ni tersebar dengan lebih meluas..aminn

roti garlic2

BASIC BREAD RECIPE

Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami, Tun Telani
Sumber lain dah jadi roti kismis: Kak Hana & Ika
Sumber saya copy dah jadi plak Garlic Bun dari Kak Izah

Bahan A
500g tepung roti
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional *saya letak
1 sk bread improver- optional *saya letak
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan

Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit

Bahan C
80g margerine *saya pakai butter

Bahan D
Gula kasar utk tabur *tak letak sbb pakai garlic butter

Cara2:
1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.

*CARA KAK IZAH (dari Kak Nor)
Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.

Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu garlic spread di atas permukaan roti.


4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.


RESEPI GARLIC SPREAD
- sumber Kak Yati Sinar Kehidupanku

50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar

Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.

Nota:untuk resepi penuh guna uli tangan, leh klik kat tukang tukang share tuh ek..:)

14 comments:

  1. Aciii beli spread dia.. Hahaa.. Ooo ada jual ek.. Bagus bagus. Lagi sonang kerrja kan. Sedap kan kan kan.. Puasss makan roti lembut panas2 lak tu.. Nak sikittttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha itulah, tanyer punyela panjang berjela las las pakai yg dah siap..tak aci kaannn hihihihi

      Delete
  2. nmpk gebus je roti awak tu...hehe

    **jom minum...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. je js mmg sangat gebu...hik hik hik

      psst jom jommm :D

      Delete
  3. Salam hajar!! waduhhhhh udah sampai ke sini ya?? kita semalam cuti menguli, penat dah pergelangan tgn dgn bahu kita ehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ffuhhh ika u mmg tak lama lagi leh join sukan angkat berat la..psal tangan kompom dah macam malek nor...hik hik hik

      Delete
  4. wahhh..dah sampai sini dah Garlic Finger Bun & Mushroom Soup...
    memang terbaikk kan...
    sedapp sangat..
    cantikk gebu la roti tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih2...roti kak mas pon sama la, gebu2 jugak...hihihi

      Delete
  5. saya dah 2x buat (termasuk pagi tadi) sejak izah tunjuk kat fb. mmg jatuh cintan dgn resepi ni dan spread dia yg senang tu. tak sempt nak masuk blog lagi, ikut turn. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi ok kita tungguuuu kak asmara nye entri lak ok hihihi

      Delete
  6. Replies
    1. alamak ngidam ek..hehee...takpe nanti datang sini, kita makan sesama ek..:)

      Delete