Wednesday, March 7, 2012

My Bibik..

assalamualaikum...

mahap kerana entri masak masak dah ke laut semuanya..huhuhu...

entri kali ni saya nak perkenalkan my bibik iaitu makcik Bread Maker ku..
selalu kerja belakang tabir aje..kesian kan..huhuhu
so kali ni kasik la can, entri khas unt dia aje..:P

al kisahnya saya ada 2 bibik di dapur tuh..
ni yg pertama, jenama Tefal berharga 75 euro (sekali kos penghantaran)..
lama jugak saya usyar, sbb penah baca Kak Nieza Finland dpt dlm 65 euro kalau tak silap..
las2 mengalah so beli lah walaupon mahal sket dari dia hihihi...


ni yg seken, saya beli seken hand di Trodelmarkt, pasar barang2 seken hand, berharga 8 euro aje..sorilah jenama tak hengat ye..
masih tip top condition nye, siap skali ngan buku manual tau hihihi..


kenapa beli sampai 2 biji?
sebabnye yg seken hand ni saya nak bawak balik ke Msia masa bercuti arituh, demi nak kasik emak saya merasa makan roti panas..saya dah ceritakan kisahnya di SINI..heheheh
mmg target nak tinggalkan aje sbb tuh carik yg seken hand..berat weh nak usung German - Msia - German..baik space dlm beg tuh saya isikan dengan segala macam meegi dan pes pes segera iye tak? hihihi...

unt buat doh, masa unt kedua dua makcik BM saya ni berbeza..
yg Tefal cuma 1 jam 30 minit..
yg satu lagi tuh 1 jam 50 minit...sangat lama kan?? huhuhu
sbb yg ni dia ada fungsi WARM selama 20 minit..kira makcik ni cam panaskan badan dulu la baru start menguli hihihi :P

dari segi penggunaan, sebenanye saya lagi suka guna yg seken hand ni..
sbb nya bilah pemusing dalam ni ada dua..


cer compare ngan Tefal ni, ada 1 bilah je kan?


so yg seken hand ni pusingannya lebih menyeluruh..kalau yg Tefal tuh, masa awal2 dia pusing, saya kena guna spatula or sudu unt kaut kaut tepung di tepinya..
dulu masa awal2 beli tak tahu tau, so lepas uli bukak bukak penutup, ada tepung yg tak ter uli sama..frust la sbb menunggu dia buat keje punye la lama las las jadi camtu huhuhuhu..

sepatutnya siap uli macam ni la kejadiannye..menggunung tinggi tp bergantung gak pada sukatan tepung kita yek..:)


okeh dengan bantuan makcik BM ni, dapatlah kami merasa macam-macam..contohnya donut, dan roti di bawah ni, kaler oren lagi jangan mareeee...hihihihi


dan pizza ni jugak..menggebu2 tak penah mengecewakan tau..hihihi


ni lah cerita saya dan bibiks, unt menjawap soklan beberapa teman yg tanyer pasal BM ni..
dan apa2 di atas tuh berdasarkan pengalaman saya yg tak seberapa menggunakan BM ni, mungkin lain orang lainlah pengalamannya kan...
sebenanye saya mmg suggest unt kengkawan sesama merantau ni unt beli, bukan ape, kengkadang donut dan roti yg jual kat kedai tuh ada bahan bahan yg meragukan..
dan pizza jugak sangat limited kan, yg boleh makan cuma margarita, tuna, seafood..
at least bila buat sendiri, haaa macam2 nak bubuh pon takpe, salami, sosej, ayam...wah wah suka cucu cicit lemak dlm badan kita gitu..hihihi :P

dan oh ya, sebenanye banyak lagi fungsi dia..
cuma yg biasa saya guna ialah DOH aje..
kalau nak uli sekali bakar roti tuh pon boleh tau..takde masalah..:)

17 comments:

  1. wah bestnye ada bibik camni!!tp kt mesia mcm xpenah nmpak pun benda alah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmm jarang kot kat msia..tapi ada jual..tapi rasanye mahal la..dlm euro pon dah 70 euro, darab 4 la kan..huhuhu

      Delete
    2. wah mahal & mmg jarang2 sgt nmpak.kalo rupa cenggini biasanya periuk nasik...haha!

      Delete
  2. Replies
    1. belilah anum...hihihi...mode meracun..worth tau beli...:)

      Delete
  3. oh rindu nak makan pizza tu kak hajar..memang gebuuuu

    ReplyDelete
  4. tue diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    merotilah jawabnyer hari2 gini
    ai plak tgk usha nak beli kat ternet ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe jom jom ayu join the club meroti :D

      Delete
  5. HAJARRRRRRRRR!!! mana butang DISLIKE utk n3 ni???? huh! uuuuwaaaaaa.... sampaiiinya hatiiimuuuuuuuu huhu... kita baru ajer buang BM kita yg dah kojol tuuu tauu! masih terasa kehilangan BM kita tu lagi sampai skrg tauuu sbb asyik nak buat rotiii jerrrr, sbb tu lahhh terasa rasa kehilangan BM kita tuu sob sob sob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus arr servis bibik ni mmg terbaekkk...tp kat msia rasanya tak pernah nampak plak...kalau ada mau jugak js rembat ni..nk try buat roti jugaklah...hehe..

      ***tp btk dia cam radio pun ada kan...hehe

      Delete
    2. js: hahaha aa ada gak kan macam radio yg tefal tuh..kat sini kengkadang macam tempat goreng fries jugak tau..seakan akan :)

      Delete
    3. ika: huhuhuhu soooorrriiiii.........takpe u kata nak eksesais tangan kan..nk masuk angkat berat hihihi

      Delete
  6. wahh sampai 2 bibik dia..hebat ni.hehe hajar, tefal hajar tu utk 1kg ke atau 1.5kg? akak punya 1kg jer tu pun beli masa sale dpt ler murah sikit.tapi kalau harga asalnya euro 99.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha satu dah kene hantar balik Msia ni kak nieza bibik saya..mmm rasa macam 1kg..aa kalau takde sale mmg mahal dr tuh kan :)

      Delete