Thursday, November 18, 2010

Brekpes ngan Bread Pudding..


salam ari jumaat sumer..

ye ye dah ari jumaat..esok leh enjoyyy..ngeh ngeh..

ekceli bread pudding a.k.a puding roti nih dah kali keberapa yg saya buat..
sejak dtg sini la..
dok msia dolu apa pon x kenal...muahaha..
tong gas pon setaun skali berganti..hihi
buat yg before-before nih x bape menjadi...
x jadi guna resepi nih, saya carik resepi lain..
sampai 3 versi yg saya terai..tp sumer agak-agak fail..
ade aje yg selek..
lembek sangat lah, loyang x sesuai la..
standart la menyalahkan bende lain padahal sendri x pandai muahahaha...:P

alhamdulillah kali nih menjadik..
izzah suka sangat bread puding nih..
so kalu jadik ke tak, dia tetap belasah..
spt biasa dgn jayanya saya men C&P dr kengkawan blogger..
vielen dank (timer kasih byk-byk) pada kak seri yg byk membantu..
resepi asal dr kak inahar

mintak show kat sini ye kak seri..muah muah

oh ye saya buat separuh adunan aje..then pakai esen oren mmg bes btol hasilnya..sbb ada rasa oren :D

BREAD & BUTTER PUDDING

Bahan-bahannya :
• 10 keping roti gardenia (saya buat 6 kpg roti yg comel-comel cm saya hihi)
• 500 ml susu uht@ fresh milk (300 ml aje)
• 300 ml whip@fresh cream (100 ml aje)
• 5 biji telur (2 bijik telur)
• 100 gm gula castor (50 gm)
• 30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar) (agak-agak je)
• 50 gm raisins ( adalah bubuh bape ketul sbb izzah x suke huhu..)
• sedikit potongan nenas tin (x bubuh)
• butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
• esen vanilla (saya tukar esen oren)

Cara membuatnya :

1. Telur dan gula di pukul hingga gula hancur.
2. Then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
3. Susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.
4. Sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.
5. Kemudian tuangkan bancuhan susu tadi.
6. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
7. Bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2) (saya cuma 30 min)


kami makan ngan kuah kastard..mmg marbeles rasanye..kira mmg nak tergolek-golek sbb sedap la..bak kata kak hana..hahaha...

resepi kuah kastard dr izah mufin lover..tankiu ye izah, mintak mencopy di sini :)

KUAH KASTARD

1 cawan susu segar
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 sudu kecil essence vanilla

Campurkan semua bahan, kacau hingga tepung sebati dan masak atas api kecil se hingga kuah sedikit pekat. Angkat dan ketepikan.

6 comments:

  1. mmmmm... nampak sedap, dah penah wat bread pudding tp instead of kismis sy add epal and cinnamon, sedap juga tau! and x penah lg wat ngan sos kustard. nak tnye hajar, kat mana beli essen vanilla and tepung custard? dah lama sy carik tp x penah jupe di sini..

    ReplyDelete
  2. hehe essen vanila ada jual kat kaufland..tepung kastard member sini kasik..dia x pakai..dia kata mmg x de jual..tapi arituh mcm jumpa kat asia supermarket kat oberhausen..kedai asia mart yg kecik2 mmg x jumpe huhu..

    ReplyDelete
  3. tahniah ye sbb berjaya!!yeh yeh!! =D

    ReplyDelete
  4. jiha leh cuba gak tukar esen oren..mmg lain la rasanye..x cepat muak hehe

    ReplyDelete