Thursday, November 4, 2010
Kurau oh Kurau..
smalam bungkusan yg saya nanti2 kan dah sampai...alhamdulillah berjaya gak berenang ke German nih..hihi jauh perjalanan tuh 2 bln (sbb kak anie x kenyit mata kat orang pos la tuh huhu...)hahaha tp bungkusan adik saya lagi hebat, dr Msia ke US cuma 9 ari..x aci tul, agaknye barang2 tuh atlet perkasa, x main berenang dah, terbang aje..huhu (kesilapan teknikal org kat pejabat pos punye pasal cehhh...)
bau mmg kompom harum semerbak..haha nak tau bau ape?
IKAN MASIN KURAU!!
nasib baik kat kastam x kene cek..so elok aje la kotak besar gedabak tuh sampai umah nih hihi...
hehe ikan masinnye 2 bungkusan, hadeiiii lepas nih sumer kurau aje la ye..masak lemak nenas kurau, sambal nasik lemak kurau..jgn2 lepas nih kuar cheese cake kurau & mufin kurau....hahahahahaha
so khas buat cik rohaniah, sila lah salin resepi di bawah dan menerai unt kurau2 selebihnya di dalam peti ais mak ye...hihihi :P
KURAU & UDANG GORENG
Bahan-bahan
Ikan Masin Kurau (WAJIB!! haha)
Udang (ikut la bape-bape ekor)
1/2 Bawang besar (potong bulat)
4 btg Lada kering (potong)
minyak unt menggoreng
Gula sket hehe..
Cara-cara
1) Udang basuh, isi kunyit & gureng garing. Ketepikan
2) tumis bawang besar & lada kering. dah agak layu masukkan ikan masin kurau yg dah dibasuh & dipotong kecik2..(bkn ape kalu x potong kang tercekik lak kat tekak huhu)
3) goreng sekejap, agak2 kurau dah bergoreng, masuk aje udang tadi, kacau rata
4) agak2 x nak masin sangat isi gula sket heheh...
5) siap la..slamat menjamu selera..
smalam makan ngan sup sayur & paling penting KICAP KIPAS UDANG...hahaha bahagianye la idupkuuuuu...
oh ye saje nak share kubis kat sini, bentuk lonjong..hehe..ada gak yg bentuk bulat, tp sangat-sangat keras, mmg kene rebus dulu before masak. yg lonjong nih okes sket..:)
sekian kelas masak-memasak ikan kurau part 1..unt resepi kurau-kurau yg lain, chep ni pon tgh usha2 gak, len kali upload lain yeksss....:D
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment