Tuesday, January 1, 2013

Istanbul - Perjalanan Penuh Memori..

assalamualaikum...

bismillah..
entri permulaan 2013 bagi Catatan Dari Deutschland...
kisah perjalanan kami ke Istanbul, Turki yg penuh kenangan..

tanpa EasyJet dan Ryanair(flight tambang murah), Pegasus pilihan kami..
flight delay 2 jam dek cuaca teruk di Istanbul, rupanya ini yg menanti kami sebaik tiba di Sabiha Gökçen International Airport...jeng jeng jeng
SELEJIIIII....!! 
  
Ottoman Elegence Hotel - bilik bes, staff bes, brekpes je yg sama..huhu *rindukan sarapan turki di dochland huhu...

     


hotel dekat dengan laut so banyak kedai seafood tepi jalan. kedai hamparan ikan saujana mata memandang. jakun orang duisburg lama tak jumpa ikan fresh hahaha :P

ikan pelik pelik2..ada yg bersayap, ada yg ber chicken pox..huhuhu

Istanbul ni penuh dengan bukit. jadi pastikan anda pakai sport shoes ke sana ek..hehehe

juga bandar penuh kucing. kucingnya walaupon terbiar tp terjaga sbb orang tempatan mmg sukakan kucing..hehe


orang orang Turki juga sangat peramah, baik dan sukakan budak2. akibatnya abis Lea & Izzah asik kena cium sambil mulut mereka cakap MasyaAllah...hehehe...:P


kami ambik Istanbul Kad untuk naik public transport. sekali touch (satu perjalanan) 1.95 lira (tanpa kad 3 lira). agak mahal kalau perjalanan dekat huhu..
Kad beli di Kioks di stesen tram besar2 macam Beyazit dan Eminönü berharga 7 lira (boleh dapat semula masa jual balik). then top up ikut suka berapa :)

Mesin top up

public transport mereka. tram yg kerap tp agak limited tempat2 yg dia cover

Bas yg cover tempat2 menarik kat Istanbul. banyak giler so kena prepare awal2 before pegi. kalau tak kompom penin hahaha...

bas selesa, banyak pilihan tp tingkap selalu kotor (susah nak tangkap gamba dr dlm bas hehehe)

en husben yg kena apit dengan awek2 turki hehehe...:P

yg ni rasanya tak termasuk dlm senarai public transport. tp banyak giler benda alah ni dan lebih kerap dr bas. huhu..

bagi yang nak pegi Istanbul, di advisekan carik hotel di laluan tram, sbb kompom kawasan tak berbukit. (baca: tak penat kena naik turun bukit)
tp bagi kami yg lemak melebihi daging ni mmg sesuai la..huhuhu
dan staf hotel kami pon tak berapa advice kami naik bas tp terpaksa jugak kami peninkan kepala sbb tram mmg banyak tak cover. tp penduduk tempatan sangat membantu, macam paham2 je kami lost hahaha :)

10 comments:

  1. Salam.
    Bestnya g istanbul! Dgr cerita sgt2 cantik ye turki sampai ada yg klu pergi mesti nk pergi lagi.

    ReplyDelete
  2. Bestnya Hajar dah sampai Istanbul! Jeles ok..hehe. Anyway, tak sabar nak baca next entry. :)

    ReplyDelete
  3. sifir kepek tu benda?agak berbau kelucahan disitu haha!

    ReplyDelete
  4. woww! beshnya istanbul! rasa mcm nak repeat lagi tour istanbul.. tak puas rasanya sekejap hari tuh kesana

    ReplyDelete
  5. best nye... bila laaa nk sampai turki ni...

    ReplyDelete
  6. rasa tak sanggup nak makan ikan ber chicken pox tu.. hahaha..

    katil dia nampak gebu gila ngan comforter bagai tu!

    ReplyDelete
  7. syokknya istanbul..
    bila nak sampai nie...he3

    ReplyDelete
  8. istanbul...bestnyer dapat kesana...teringin jugak nak pi...

    ReplyDelete
  9. eh semacam pulak tgk ikan chicken pox tu ;)

    ReplyDelete