assalamualaikum..
selingan entri masak masak makan makan yang semakin ke laut jap ek..hehehhe
buat masa bila ek?
macam tak berapa lama sangat, rasa time coti new year arituh..hehe..
lepas dapat ikan tongkol fresh, info dari kawan Indonesia di sini, mulalah tekak memanggil2 nama Nasi Dagang...
tapi tuan tekak maleh nak mengukus nasib baik versi Tanak (masak dlm rice cooker secara biasa) available di Internet..
time kasih pada Cik Manggis dan Kak Izah Mapin Lover..izinkan saya tepek2 di sini ek..:)
NASI DAGANG TANAK
- sumber Cik Manggis dan dishare oleh Kak Izah
Bahan-bahannya:
2 pot( saiz -160 ml) beras pulut.
4 pot beras biasa(pot yang sama)
3 ulas bawang merah-potong nipis
1 tbsp halba
garam secukup rasa
2 inci halia-mayang halus
1 mangkuk pati santan campur air jadikan 4 mangkuk (4 mangkuk = 5 cawan)
Cara-caranya:
Satukan beras pulut dan beras biasa dalam satu bekas.Cuci bersih dan rendam selama 2 jam.Toskan airnya.
Satukan semua bahan-bahan diatas kedalam periuk nasi letrik dan masak seperti memasak nasi putih biasa.
2 pot( saiz -160 ml) beras pulut.
4 pot beras biasa(pot yang sama)
3 ulas bawang merah-potong nipis
1 tbsp halba
garam secukup rasa
2 inci halia-mayang halus
1 mangkuk pati santan campur air jadikan 4 mangkuk (4 mangkuk = 5 cawan)
Cara-caranya:
Satukan beras pulut dan beras biasa dalam satu bekas.Cuci bersih dan rendam selama 2 jam.Toskan airnya.
Satukan semua bahan-bahan diatas kedalam periuk nasi letrik dan masak seperti memasak nasi putih biasa.
GULAI IKAN TONGKOL
Bahan-bahan untuk lauknya:
4 keping ikan tongkol
1 1/2 cawan santan pekat
4 tangkai cili kering
1 biji timun -potong ikut selera masing-masing *tak bubuh
6 biji cili api
1 inci lengkuas *tak ada, saya gantikan halia
1 keping asam gelugur
7 ulas bawang merah
5 biji telur rebus.
1 inci kunyit hidup *tak ada yg hidup, pakai serbuk aje huhu
1/2 paket kecil serbuk kari ikan *saya pakai 1 sudu besar, main agak2 je
minyak untuk menumis
Cara-caranya:
Blend cili kering,kunyit,lengkuas dan bawang merah hingga sebati.
Campurkan dengan 1/2 paket rempah kari ikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi hingga naik baunya.
Masukkan 2 cawan air dan bila mendidih baru masukkan santan pekat.
Kemudian masukkan ikan dan timun serta garam dan gula+asam keping.
Biarkan mendidih hingga ikan masak baru taburkan cili api.
Last sekali letakkan 5 biji telur rebus.masak sekejap dan padamkan api.Siap:)
1 1/2 cawan santan pekat
4 tangkai cili kering
1 biji timun -potong ikut selera masing-masing *tak bubuh
6 biji cili api
1 inci lengkuas *tak ada, saya gantikan halia
1 keping asam gelugur
7 ulas bawang merah
5 biji telur rebus.
1 inci kunyit hidup *tak ada yg hidup, pakai serbuk aje huhu
1/2 paket kecil serbuk kari ikan *saya pakai 1 sudu besar, main agak2 je
minyak untuk menumis
Cara-caranya:
Blend cili kering,kunyit,lengkuas dan bawang merah hingga sebati.
Campurkan dengan 1/2 paket rempah kari ikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi hingga naik baunya.
Masukkan 2 cawan air dan bila mendidih baru masukkan santan pekat.
Kemudian masukkan ikan dan timun serta garam dan gula+asam keping.
Biarkan mendidih hingga ikan masak baru taburkan cili api.
Last sekali letakkan 5 biji telur rebus.masak sekejap dan padamkan api.Siap:)
hppy new year!!
ReplyDeletewah sedapnya...dh lama xmkn ni..harus buat ke ekk?? hehe
jiran aku dah pandai masak. nanti boleh order jerk.. hikhikhik..
ReplyDeletearghh!! dh lama x mkn nasi dagang...
ReplyDeleteWAH PESTIME DGR NASI DAGANG TANAK NI
ReplyDeleteTQ FR SHARING