Sunday, February 20, 2011
Shrimp Pasta Casserole..
assalamualaikum..
jgn jeles tajuk entri kali ni omputeh style sket..hehe
dah namanye western, so tajuk entri pon kene la speaking sket kan..:P
dah lama nampak dkt blog kak nieza dan masuk dlm list 'mesti' dibuat..
tp x buat-buat....hihihi
so smalam (erkk entri tertunggak la ni hehehe) buat julung2 kalinya saya buat la gak..
sbb dok teringat2 yg kak nieza dan fauzana kata derang buat style bakar masa saya post entri Pasta & Spegetti arituh..
so nak mencuba la ni kan...kene la ada semangat mencuba, baru la bule berjaya..hahaha
hasilnya mmg superbb..leh buat lagi dan lagi dan lagi...:D
time kasih banyak2 pada kak nieza yg share resepi ni..sharing is caring kan..?? hehehe
SHRIMP PASTA CASSEROLE
- sumber asal dari Kak Maz@Ilham Dapur, di share bersama oleh Kak Nieza Finland..
Bahan-bahan
• 1 1/2 cawan pasta - direbus dgn sedkit garam dan miyak zaitun & toskan
• 8-10 ekor udang - dibuang semua kulit
• 1/2 cawan whipping cream
• 1 ulas bawang putih - dicincang halus
• 1/2 labu bawang besar - didadu kecil
• 1/2 cawan mozarella/cheddar cheese yang disagat
• sedikit lada benggala/kapsikum merah dan hijau - didadu
• sedikit lada hitam - ditumbuk sedikit kasar
• sedikit garam dan serbuk lada sulah sebagai perisa @ serbuk pati ayam
• extra virgin minyak zaitun secukupnya
• sedikit daun oregano
• sedikit air (jika perlu)
Cara
1. Lumurkan udang dengan sedikit garam, lada hitam dan daun oregano. Panaskan 3 sudu besar minyak zaitun (guna api perlahan) dan masukkan udang, masak sehingga udang keperangan dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan minyak dan kuali yang sama, tambah 2-3 sudu besar minyak zaitun lagi. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar, masak sehingga bawang layu. Masukkan lada benggala dan balik-balikkan.
3. Kemudian masukkan pasta, kacau sebati. Masukkan whipping cream, lada hitam dan perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah secukup rasa. Masukkan udang dan balik-balikkan agar semua mesra (kalau terlalu kering boleh tambah whipping cream atau air sikit lagi, biar berkuah sikit sebab nak masuk oven plak kan). Padamkan api.
4. Sapu sedikit minyak zaitun pada casserole dan masukkan pasta tadi, taburkan cheese secukupnya dan nieza taburkan daun oregano juga diatasnya.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 12-15 minit sehingga cheese cair dan sedikit keperangan. Siap untuk dinikmati panas-panas. Selamat Mencuba.
Nota: saya pakai keju apa pon tatau, main blasah aje..beli yg dah siap parut nye..daun oregano pon saya tukar, saya pakai daun apa tah, beli siap dlm botol kecik2, khas unt pasta dan spegetti..hehehe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap kan....akak pun suka..kalau bakar lelama skit kasi garing atas cheese tu lagi sedap...btw tq sudi mencuba...:)
ReplyDeletewah.. lawa la banner atas tu.. sweet
ReplyDeletekak nieza: hehe sesama...byk resepi akak masuk list saya ni...i likeee hehehe
ReplyDeletekak anie: heheh ye ke...gegegegege
Favourite Adrianna dan Ibu Adrianna ni...
ReplyDeleteainul: hehe favourite kami gak..hihihi
ReplyDeleteeeeeeeeee... ainul! favorite akak gak ni sitiezahim. suka sangat!
ReplyDeletekak liza: hehe ye ke..semua suka pasta ni upenye..sukaa nyee sayaa..hihihi
ReplyDelete