Friday, February 4, 2011

Rebung Masak Lemak..


assalamualaikum...

selamat ari minggu..
kalu pada kami kat sini, ari sabtu merupakan hari outing dan ari membeli segala apa yg mahu dibeli..
sbb ahad kedai di duisburg ni semua tutup..
selain barang keperluan yg bule dibeli pada weekdays, biasa nye ari ni kami keluar cuci mata la..hehehe..

mm smalam saya masak rebung ni..
'agak' suka makan, dan available plak di sini, so tibai aje la kan..hehe..
kat Msia dolu byk aje yg suka, tp dah dok sini kene la tgk available ke idak bende tu..
kalu mmg x de jual, simpan list dlm ati aje le..
balik Msia mahu fullfill itu list...muhahahaha...
eh eh mcm la mau balik esok luse ye..mcm dekat aje :P

dolu selalu dpt rebung fresh, sini biasalah kan rebung dlm pelestik or tin la..huhuhu
belakang umah mak ada pokok buluh, so dlm satu jangkamasa, mak akan jalankan misi membanteras rebung ni..
bkn ape, kalu dibiarkan jadi buluh, kalu tak dikontrol mau semak blakang umah yg dah semak tuh...hahaha
so skali kutip, dpt la dlm 9 ketul..byk kan??
yg males tuh bab nak menyiang la..gatal..
lepas pack-pack, anta kedai or jual pada makcik sekeliling..
ala satu plastik tuh singgit ke 2 hengget tah..kengkadang tak berbaloi ngan kegatalan yg diperoleh...huhuhuhu..

so saya mmg slalu masak bende2 yg menimbulkan nostalgia nih..
baru ada feel...kan..?? hahahaha :P
smalam buat resepi ala nogori..
eh tak igt plak makan masak lomak rebung di jelobu dolu..
kalu ikan semilang ngan daging salai mmg rutin la...hehehehe
windunye saat di jelobu dolu..
(skarang kate la windu ek, dolu gedik2 mintak pindah hahahaha...:P)

MASAK LEMAK CILI API UDANG DGN REBUNG
- sumber dr ziehelmy@MyResepi, leh tgk sini unt resepi asal ye..pasal saya dah edit sbb masak sikit aje..hehehe..

Bahan-bahan

6 ekor udang sederhana besar
250 gm rebung - hiris halus
3 biji cili api Asia Markt yg mmg pedas huhuhu
1/2 kotak kecil santan - saya lalukan sikit yg pekatnya
kunyit hidup - saya pakai kunyit serbuk aje
garam
* saya tambah gula - hehe tak tahan pedas

Cara-cara

1) Cuci udang mengikut kesukaan. Kalau nak manis, tinggalkan sedikit misai2 ke, kulit ke.....kemudian toskan.
2) Cucikan rebung, toskan. kemudian letakkan di dalam periuk. * saya rebus dulu kasik lembut
3) Letakkan cili api yg telah ditumbuk lumat bersama kunyit tadi serta santan. Gaul rata semua bahan bahan tadi.
4) Masakkan bahan bahan tadi dengan api yang sederhana supaya tidak pecah minyak, kacau selalu.
5) Bila sudah mendidih, masukkan udang. Masak hingga udang tadi masak. Tetapi jgn terlalu lama.
6) Rasakan garam. Hidangkan ketika panas2.

Nota: ampun org nogori ye, saya tambah gula sbb tak tahan pedas..hehehe..jgn mareee..

No comments:

Post a Comment