Wednesday, July 20, 2011

Jadi Buruh Kasar di Ladang Strawberry dan Blueberry..

assalamualaikum...

seranggg seranggg!! ......ke ladang blaubeere dan erdbeere...:D :D

last year kami memang tak sempat nak kutip Erdbeere sbb kami sampai mid of July..so this year kami balas dendam pegi sampai 3 kali ngeh ngeh ngeh..
pueh ati kali ni pegi 30 min aje perjalanan, memang tak jauh pon dr umah cuma arituh sbb banyak masalah teknikel, jadi 3 jam...sadis betul huhuhu...

ladang ni bukak dr ujung Mei sampai mid July..so las week pegi memang satu part aje yg tinggal, ada la beberapa batas..
batas2 yg lain dah dibajak camni huhuhu..


mmm biasanye memang camtuh, dia takkan bukak satu ladang terus unt kita kutip, tapi akan bukak beberapa batas je, dah clear strawberi abis dipetik orang baru bukak batas2 lain..ikut step by step la..hehehe
kalau tak mau nye rompong sana, rompong sini dikerjakan orang...hihihi

kali ni memang dah tinggal ujung2 je, so nak kutipnye kene selak2 celah2 daun..tuuuu diaaaa nyuruk ekkk..:P


smangat en husben bagi penerangan camne nak kutip strawberi kat anak2 dia :P


lea mcm biasa la...menikmati abis2 san..huhuhu


cukup la sebekas ni bawak balik..yg dlm perut berbekas2 jgn timbang ye cik..hahahaha :P


sebelahnye ladang blaubeere (blueberry)..gini upenye pokoknye makcik baru tau..huhuhu



blueberry tak masak lagi..heeeppp jangan petik tau


ni buruh bawah umur ada permit tak?? hihihi


sesi kutip, makan, posing, dan bawak balik jugak hiihihihi...




ada playground gak, sukeeee la izzah n lea...pasal 2 kali pegi before ni tak dapat main sbb rushing kejar bas..huhuhu



sekian laporan petik strawberry pada tahun ini. inyaAllah panjang umur, next year kami datang lagi ye...hihihi

7 comments:

  1. Salam hajar! eh eh eh, kita @un baru tahu pokok blueberry tu mcm tu! besar2 lah dia punyer blueberry tuu! geramnyer! kita suke blueberry! nak petik kat supermarket pun tak sebesar mcm nii! bagus yer ank2 hajar mkn strawberry niii, last g petik strawberry kita yg kekenyangan sorang2 sampai nak termuntah muntah tuu! hihihi tp mmg sedap! mkn fresh2 gituu alahiiiiiiii sedap! mekaseh ya doanyer juga :-)

    ReplyDelete
  2. best nyer ! sakan si tecik tu makan :)

    ReplyDelete
  3. ika: tuh la baru tau kecik aje pokoknye..hehe..tp blueberry ni agak masam gak, so yg dlm esbok tuh taktau nak buat ape...hihihi

    deena: aa si lea tuh suka sangat makan..kakaknye tuh plak biasala..diet agaknye memang pemilih bab makan ni huhhuhu

    ReplyDelete
  4. permit pekerja bawah umur sure takdak tu...

    ReplyDelete
  5. kak anie: hahah nasib baik tak kene hanta balik Msia..hihihi :P

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. secara am nye di germany..secara khususnya di auf de höhe, bottrop :)

      Delete