Sunday, July 24, 2011
Kerabu Tomato Ikan Bilis..
assalamualaikum...
entri tertunggak ni ye..:)
izzah tanyer kenapa baru2 ni emak dia dah jarang tangkap2 gamba lepas masak...
mmm sebabnye saya masak biasa2 aje, or resepi ulang tayang so maleh den nak kuarkan kamera..hihihi
dan las week asal tah minggu maleh makan nasik..3 hari berturut2 kot makan mee / bihun camtuh camtuh aje..huhuhu
alhamdulillah kami ni jenis tak addicted ngan nasik so bule la ala-ala diet gitu..(hahahaha)
okeh back to topic, kerabu ni memang bes, di tekak saya lah..
en husben pon kasik green light unt ulang dan ulang dan ulang tayang menu ni...:)
time kasih kat kak hana, izinkan saya tepek tepek di sini plak ye :)
KERABU TOMATO IKAN BILIS
- sumber kak hana@hanamemories
Bahan-bahan
• 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
• segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
• 1/2 biji bwg besar - dihiris
• 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
• 1 btg serai - dihiris
• garam
• gula
• jus lemon - optional
• pak aji - klu suka *saya takde
Cara-cara
1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
2. Dah siap! bleh la dihidang.
Labels:
sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap :)
ReplyDeletehajar, aku pun salu zmn bujang2 dulu buat benda ni.tapi aku tambah sikit-telur dadar kosong i.e telur ngn garam je pastu potong halus2, tabur dlm ni.oh sangat best
ReplyDeletewoWw!! so yummy tgk kerabu neh.. nak buat juge ler^___^ hehhe tengs sharing dis resepi^^
ReplyDeletebtw salam pekernalan dari kami di New Zealand(=
SEPETANG DI ALBERT PARK!!
ayu: aa simple dan sedap..sesuai unt orang males cam saya hik hik hik
ReplyDeletepizah: yeee keee....ohhh musti dicoba...thanks...:D
luna: salam kenal gak dr duisburg...hehehe