Monday, February 14, 2011

Mihun Goreng Singapore..


assalamualaikum...

resepi ni saya upload atas permintaan kawan..
saya pon servey-servey dr Internet..
rasa mcm banyak versi mihun singapore yg saya dapat..
saya pon dah buat 2 versi, cuma versi pertama yg saya cuba, mihun nya tak kaler putih sangat...tatau kenapa...tak dan nak study punca nya hahaha...:P

yg kali ni ok la gak, mihun nya dah pakai fair & lovely kot...
hahaha jus joking..
okehla unt kak suzi ekspecially, layaaannn ye...
p/s: kredit pada en fadzly yg snap gamba, ni masa makan-makan arituh, tukang masak nye dah tau nak makan aje, sampai lupe nak snap gamba...muhahaha

MIHUN GORENG SINGAPORE

- sumber dari Sofinar@MyResepi..thanks a lot, sedap resepi ni...:D

Bahan-bahan ( 10 orang makan )
• 1 bungkus bihun - direndam dulu
• 300g daging - dipotong kecil2 - saya pakai ayam boneless
• 3-4 keping fish cake - saya ganti dgn sosej
• sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis - saya pakai carrot dipotong mancis
• 3 sudu makan cuka - saya tukar jus lemon
• 6 ulas bawang putih
• 1 sudu makan lada hitam / lada putih - saya pakai lada hitam & lada putih serbuk aje
• 2 biji tomato - potong nipis jika suka - tak isi
• garam dan gula secukupnya
• cili api- potong nipis + kicap sebagai sos - x buat..hehehe

Cara-cara
1. lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
2. panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
3. masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawang putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
4. Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
5. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
6. Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api. Siap

9 comments:

  1. tq hajar..hehe..nnti nak try sbb selalu buat versi mihun biasa tu je

    ReplyDelete
  2. kak suzi: sesama..saya pon dolu slalu buat mihun merah tuh aje le..skarang baru up sket tukar kaler putih..hihihi

    ReplyDelete
  3. hajar, ko ade kat mane? aku ade kat frankfurt nih.

    ReplyDelete
  4. rody: aku kat duisburg la, jauh seh dgn fankfurt..2 jam lebeh naik ICE..ko dok sini sampai bile?

    kak azi: heheh apalagi kak,ke Asia Markt la carik mihun..hehehe

    ReplyDelete
  5. wah... i like mihun goreng. tak kira la singapore mari ke.. malaysia mari ke...

    ReplyDelete
  6. kak anie: heheh kita mmg minat mihun kan..kan kan? lagi2 mihun sup..hehehe

    ReplyDelete
  7. haah.. mihun sup mak buat mmg fabulous! tak pun mihn goreng kat rumah jiran2 biler ada majlis baca yasin. gempak habis.. makan sampai 3 pinggan. ehehehe

    ReplyDelete
  8. sbb tuh dok jengka x leh kurus-kurus...haha

    ReplyDelete