Sunday, February 13, 2011

Tiramisu Time....


assalamualaikum...

selamat ber Montag (Monday) semua...hehehe
projek semalam, tiramisu..
dah 2nd time buat, tapi pes time arituh guna resepi kak nadia, pakai mascarpone cheese..
tapi biasalah kan, saya ni pes time biasanya ala-ala lulus di tekak aje..
eh eh kengkadang dah 2nd, 3rd dan seterusnya pon camtuh gak, camne tuh?? hahahaha :P

smalam saje gedik2 terai resepi dr blog ros plak, lgpon ada kek lebih arituh, kek kukus munira resepi dr kak hana, x muat nak kukus, saya letak dlm muffin cup..
so saya jadikan base bawah unt tiramisu ni la...
cis krim plak dah lama bertapa dlm fridge tuh, nak buat cis kek, baru aje dok membaham cis kek ashrina yg sedap x hengat..
las2 buat la tiramisu ni..
oh ye, kalu sesapa tak mo pakai gelatin leh cuba resepi Ijan Finland ni, lebih kurang aje..

seperti yg selalu-selalu makan di umah kak nadia, mmg sedap tiramisu ni..pergghhh mmg tak tahan kesedapannya..hehehehe

TIRAMISU SIMPLE
- sumber dr Chef Hanieliza, saya CnP dari Ros@Jintanmanis, terima kasih ye..saya tukar skit ikut apa ada dkt dapur..hehe

Bahan:-

1 gulung kek swiss roll kopi - saya pakai kek coklat kukus
250 gm keju cream philidephia - saya guna 265 gm
150 ml yogurt asli - saya ganti dgn 200 ml whipping cream
1/2 cawan gula
1 biji lemon [ambil jusnya] - saya x letak
serbuk nescafe - ganti dgn serbuk koko

Larutan Agar-agar:-

1/4 cawan air
1 sudu kecil serbuk agar-agar - saya ganti dengan 1 sudu besar gelatin

Cara

1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan

Nota: saya buat selapis aje, so skali aje la proses melapisnya..then saya pukul dulu cis, gula dan whipping cream, baru cairkan gelatin, unt mengelakkan gelatin keras balik..sbb cuaca sini sejuk...huhuhu

7 comments:

  1. akak...saya nak tiramisu tu...pos le ke sini,... hehehhe

    ReplyDelete
  2. haaa.....saya mengidam neh....akak yg menyebabkan saya mengidam... hayoooooo.... (ayat ugutan)

    ReplyDelete
  3. tiramisu cake ni dlm plan list tiap2 wekend, konon nak buat tp x buat2 hehe.. tp mmg kek ni sedap wokeh.. terliur nih..

    ReplyDelete
  4. aya: hahaha tungu baby cakap dolu baru aunty mau pos...muhahaha (ayat kejam)

    ana: mmg sedap, pakai mascarpone pon syedap, pakai cis krim pon syedap...hehehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya! ada lagi tak dik?..bak mai semangkuk ni...hehe

    ReplyDelete
  6. kak nieza: kalu org finland yg buat kompom berganda2 lagi syedap...hihihi :P

    ReplyDelete