Wednesday, May 18, 2011

Biskut Cornflakes..


assalamualaikum...

dah lama tak citer pasal masak-masak kan..:)
biskut conflakes ni dah kali ke 2 buat..
pes time saya buat, unt makan-makan sempena satu famili kat sini nak balik Msia..
dia dengan pemurahnya kasik stok2 makanan yg ada kt dapur dia pada saya..
so conflakes ni antara salah satunya la..
time kasih kak ja, sampai skarang ada lagi yg berbaki kat dapur saya tuh...hihihi

time kasih pada penyumbang resepi..izinkan saya tepek di sini plak ye...heheheh
simple je resepinya..leh simpan resepi ni unt kegunaan masa raya nanti..
oh ye sebut pasal raya, baju raya saya bile nak sampai...sob sob sob..



CONFLAKES COOKIES
- by Ja's Kitchen

Ingredients:

225g butter (room temperature)
300g plain flour
1 tsp baking powder
1 egg
100g castor sugar
1 medium pack unsweetened cornflakes (crushed) * saya pakai dlm 2 cwn conflakes
A pinch of salt

Method:

1. Cream the butter with the sugar till creamy and pale white
2. Add the beaten egg and mix well
3. Sieve flour and baking powder. Then add the salt and fold into the batter.
4. Mix well into a soft pastry dough.
5. Make small balls of dough with a two spoons.
6. Roll and coat evenly with cornflakes.
7. Bake on un-greased trays at 180 degree in a preheated oven till brown

Nota: saya tak buat pon aksi golek2 ngan conflakes tuh..just hancurkan conflakes dan lebur skali dlm adunan..dan saya tambah tepung sket kasik doh leh bulat2 kan guna jari...hehehehe

4 comments:

  1. akak pun teringat nak buat sekut nestum. leh convert ke nestum idak? hehe

    ReplyDelete
  2. kak izah: bak kata mak saya; kita yg buat dia..sila sila kak..dah siap nanti pos ke sini ye..hihihi

    ReplyDelete
  3. wahh dah buat kuih raya la dia.. best nya

    ReplyDelete