Saturday, May 14, 2011
Hati Ayam Masak Kicap..
assalamualaikum..
pagi Ahad yang sunyi sepi..
tengah dok menunggu makcik BM menguli pizza, so update la blog kejap..hehehe
hati ayam ni ada orang tak makan kan..
biasanya emak emak tak kasik sbb kata organ dalaman tak elok makan selalu..
tapi emak saya dan emak mertua saya jenis yg takde pantang larang ni..
so kami anak2 dia ni, pantang jumpa je la...semua bedal....hahahha :P
lgpon bukan makan selalu, zaman dulu masa bebudak, ayam sekor so hatinya satu je la..
org kampung lak tuh, ayam kampung so hatinye cenooeettt aje..hihihihi
berebut adik bradik je...huhhuu
bkn cm zaman skarang, leh gi pasaraya then beli hati aje sbb dah jual asing kan..
tuh la betapa bersyukurnya kita skarang, atau bersyukurnya anak2 sekarang...
semoga anak2 sekarang menjadi anak2 yg tahu bersyukur dengan kesenangan yg ada...
aminnnn...:D
HATI AYAM MASAK KICAP
- by hajar@Catatandarideutschland
Bahan-bahan
250 g hati ayam + jantung ayam
1 biji bawang besar - separuh tumbuk halus, separuh potong ring
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu besar cili boh / cili giling - saya pakai serbuk paprika aje, tamo pedas hehe
sedikit halia - tumbuk juga
sedikit lada hitam serbuk - bule juga pakai lada hitam yg ditumbuk
sedikit lada benggala - hiris kasar
rempah tumis 4 sekawan
1 sudu besar sos tiram
kicap pekat
sedikit air
minyak unt menumis
Cara-cara
1) Hati dan jantung ayam dibersihkan, ditos dan dilumur sedikit garam dan kunyit. Goreng separuh masak. Ketepikan
2) Panaskan minyak, masukkan rempah tumis hingga wangi, then masukkan bahan kisar dan cili boh, tumis sampai naik bau
3) Masukkan sos tiram dan kicap pekat, air dan lada hitam. Lada hitam tuh agak2 je, kalu tamo pedas,isi sikit aje. Didihkan
4) Masukkan hati dan jantung ayam tadi, lada benggala. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan sehingga kuah agak pekat.
5) Masukkan bawang besar yg dihiris, dah agak layu boleh tutup api dan hidangkan..:D
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment