Monday, May 16, 2011

Homemade Aiskerim..


assalamualaikum..

aiskerim ni kalu di german derang panggil Eis..
best giler makan time cuaca panas..
arituh la, izzah dok request eis ni, pasal kami ada gak makan di kedai eis, ada yg non-alcohol tp kalu amek sepinggan tuh dlm 5 euro gak..
so sbb takleh nak pulun eis kat kedai selalu kan, terpaksalah saya merajinkan diri..hihihi..
tapi versi saya ni tak la sesedap yg kat kedai tuh, cuma cukup la buat lepas gian...hehehe

tapi aiskerim yg saya buat ni kengkadang jadinya lembut, kengkadang jadinya terkeras skit..
nasib baik masuk dlm mulut cair gak, so buleee la kan...hihihi :P

AISKERIM STRAWBERY (asalnya AISKERIM TEMBIKAI)
- sumber Nadia@MyResepi
- dishare bersama: Ros@Jintanmanis

Bahan-bahannya
300cc tembikai ( ros guna 200ml - saya pakai strawberi fresh)
1sb madu ( x letak)
300cc fresh cream ( ros letak 200ml)
3 sb gula halus ( 2 sudu besar)

Cara-cara
1. Masukkan madu dan tembikai ke dalam food processor. Mix sampai jadi jus
2. Pukul fresh cream dengan gula selama 5 minit. ( ros pukul sampai creamy dan agak kental)
3. Masukkan tembikai ke dalam fresh cream. Kacaukan.
4. Bekukan dalam freezer
5. Bila aiskrem hampir beku, keluarkan dan kacau/pukulkan. Ulang 2-3 kali. ( ros pukul sekali je, pastu terus simpan dalam freezer- kes malas nak pukul banyak kali lah ni hehheehe - dah chekgunya males pukul byk kali, anak murid pon males jugek..hihihi :P)

4 comments:

  1. Sedap nampak,boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  2. kak ummiros: hehe cuba kak..jgn tak cuba...gegege

    ReplyDelete
  3. kak anie: ngadeeee...pegi giant beli aiskerim lee...hahaha :P

    ReplyDelete