Friday, May 27, 2011

Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken..


assalamualaikum..

selamat berhari minggu unt semua..

ujung2 minggu ni meh kita layan resepi ayam yg simple, tapi marbeles rasanye..
leh dibuat siaran ulangan lagi dan lagi dan lagi ni..hehehe
time kasih pada kak tulip77 selaku pencipta resepi..
jugak kak izah daut sbb sudi share..
izinkan saya tepek2 di sini unt tambah koleksi plak ek..hehehe

VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
- by Tulip77@MyResepi, dan Kak Izah@Izah Mufin Lover..

Bahan-bahan ( 5 org )

3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 *saya goreng sebentar
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong *saya tukar lada benggala
1 biji tomato - dipotong baji *saya tambah

Cara-cara

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain &gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

p/s: denga citer cik Rohaniah tuh dah lama tak pegang bawang..resepi ni sangat simple so rasanye leh la prektis2 kat dapur ekk..hahaha :P

3 comments:

  1. sedapnya!! akak lum cuba lagi ni hari tu nampak ramai dah cuba ni...:)

    ReplyDelete
  2. kak nieza: aa sedap je cam rasa ayam madu pon iye kot..yg penting simplee...hihihi :D

    ReplyDelete
  3. mcm best aje lauk ni.. boleh cuba ni

    ReplyDelete