Sunday, May 15, 2011

The 12 Most Beautiful Castles in Europe..

assalamualaikum..

saja nak share gamba2 castles tercantik di Europe mengikut Bootsnall Travel.Com..

saya memang peminat castles dr bebudak..
meibi sbb dr kecik dah dok disogok citer cinderella, snow white dll..then addicted plak ngan novel Jauh yg mana wataknya dok jelajah castles di Wales...hihih...

lgpon saya sangat tertarik dengan keteguhan binaan castles2 ni..walau dah beribu2 tahun tapi tetap berdiri teguh unt tontonan kita semua..
begitu hebatnya kekuasaan Allah yang memberikan ilham dan pengetahuan pada manusia yg menciptanya..subhanallah..:)

1) Château de Chenonceau, France

Castle ni dibina dari seawal abad ke 16..
** Perancis ke? erkkk jauhnye huhu...

2) Neuschwanstein, Germany

castle ni dibina pada abad ke 19..gelemer pasal dia jadi inspirasi kepada citer Cinderella dan Sleeping Beauty dan jugak jadi tema dkt Disneyland..:D
yg ni cam possible je..i likee..:D

3) Miramare Castle, Trieste, Italy

Juga dibina pada abad ke 19..dibina pada tahun 1856 to 1860..
Italy? Ala memang plan nak pegi Itali tapi tak termasuk plak dlm plan..camne ni sob sob sob..

4) Ashford Castle, Cong, Ireland

dibina pada tahun 1228..punyalah lama dapat bertahan hingga ke hari ini..

5) Prague Castle, Prague, Czech Republic

Castle paling besar di dunia..dibina pada abad ke 9 sbg church, tetapi diubah menjadi istana berabad2 selepas itu..unt properly visit this castle, memerlukan 1/2 hari...hahahahaha

6) Peles Castle, Sinaia, Romania

Dikatakan antara castle tercantik di Eastern Europe..dibina between 1873 and 1914..

7) Burg Hohenwerfen, Salzburg, Austria

Dikatakan sebagai 'adik' kepada Hohensalzburg Castle..dibina pada tahun 1077..

8) Palace of Pena, Sintra , Portugal

Istana tertua diilhamkan oleh European Romanticism terletak di atas bukit mengadap bandar Sintra. Pada awalnya, chapel dibina di sini pada Middle Ages, kemudian ditambah dengan biara, sehingga akhirnya runtuh dek kilat dan gempa bumi. Sehinggalah pada 1838 bila Ferdinand II membeli tanah ini dan membina istana di sini..

9) Alcázar of Segovia, Segovia, Spain


is one of the most distinctive castle-palaces in Spain, berdasarkan bentuknya yang seperti haluan kapal..Awalnya dibina sebagai benteng, tetapi menjadi istana, penjara, Royal Artillery College dan akademi ketenteraan..

10) Edinburgh Castle, Scotland, UK

merupakan benteng yang terletak di atas gunung berapi Castle Rock..menjadi istana di raja atleast pada abad ke 12..

11) Vajdahunyad Castle, Budapest, Hungary

built between 1896 and 1908..It is a copy in part of a castle in Transylvania, Romania, that is also called Vajdahunyad, walaupon berlainan architectural styles: Romanic, Gothic, Renaissance and Baroque

12) The Castle of the Knights of St. John, Rhodes, Greece

dibina dalam Old Town wall pada awal abad ke 13 AD...

4 comments:

  1. kellie's castle takde dlm list ke.. lol.. hahahaha

    ReplyDelete
  2. kellie castle kat perak.....maaf tuan tanah saya tlg jawab kan

    ReplyDelete