Monday, May 9, 2011
Mee Sup Ketam..
assalamualaikum..
dah lama rasanye tak update resepi..
hahaha tah la sejak 2 menjak ni malas lak nak menaip..
sindrom 30-an kah?? ohhh tidak tidakkk...
resepi main blasah2 sendrik, mee kunin taderk so saya pakai spegeti je le..
ketam beku ni pon beli kat Asia Supermakt..
huhuhu windu nye nak makan ketam fresh..:(
MEE SUP KETAM
- by Hajar@Catatandarideutschland
Bahan-bahan
1) Mee kuning (saya pakai spegeti) - rebus dan toskan
2) Ketam (ikut la nak pakai bape ekor) - potong 2 dan bersihkan
3) 3 biji bawang merah - ditumbuk halus
4) 2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
5) 2 inci halia - ditumbuk halus
6) 1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus (saya pakai serbuk lada hitam, agak2 aje)
7) rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)
8) 1 biji kentang - potong
9) carrot - optional
10) 1/2 kiub pati ayam
11) air - unt kuah
11) minyak untuk menumis
12) Bawang goreng dan daun sup
Cara-cara
1) Spegeti direbus ikut arahan, toskan. Ketepikan dulu
2) Panaskan minyak, tumis sebentar rempah tumis, kemudian masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga naik bau
3) Masukkan air (ikut nak kuah banyak mana). Besarkan api dan masukkan kentang biarkan sampai mendidih
4) Masukkan ketam, carrot, kiub pati ayam, garam dan gula. Renehkan
5) Bila dah masak semuanya, masukkan bawang goreng dan daun sup. Hidangkan bersama spegeti yg direbus tadi..Siap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment