Tuesday, July 5, 2011

Keledek Goreng dan Sambal Kicap..

sambal kicap dan keledek
assalamualaikum...

brekpes kami pagi tadi...
biasalah kalau makan keledek goreng ke, pisang goreng ke, mesti ada pasangan hidupnya, sambal kicap hehehehe...orang johor la katakan...:P
tapi sambal kicap ni dah lama saya tak buat, pasal saya sorang yg makan sambal kat umah ni...
acecece cakap cm hebat sangat padahal sambal bukan pedas mana pon, lada sebijik dua, gula satu kontena saya bubuh....hahahahaha :P
so biasanya saya buat lada hiris aje campur gula dan kicap, memang kurang kick compare ngan sambal kicap tp boleh la asal pedas2 sket tuh...hihihi

okehla layan keledek goreng yg simple tapi bes ni, time kasih pada kak HaSue atas resepi tepung goreng yg rangup ni...
saya buat separuh aje dr adunan sebenar, ok la cukup unt sebijik besar keledek yg saya gunakan...:)
mintah halal saya tepek2 di sini plak ek...

goreng keledek

RESEPI TEPUNG GORENG RANGUP
- sumber Kak Hasue MyResepi

Bahan-bahan
• 2 cawan Tepung gandum
• 2 1/2 cawan air
• 2 sm Marjerin
• 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nk bagi perasa tp nk bg kuih sdikit berkilat je)
• Sedikit pewarna kuning
• Keledek / pisang - ikut suka la hehehe...

Cara-cara
1. Di dalam bekas, satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg senang)warnakan kuning dan ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
3. Celupkan keledek yg dah dikopek dan dipotong nipis td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan.

Nota: asalnya resepi ni unt roti goreng rangup tau...hehehe

4 comments:

  1. lagi satu dengor nyer orang johor suka makan goreng pisang ngan sambal kicap...

    ReplyDelete
  2. yup kami mmg makan keledek, pisang, keladi, ubi, cendawan goreng2 semua dengan sambal kicap..

    p.s
    cantik pinggan ikan tu.. cumelllll

    ReplyDelete
  3. kak azi: samaaalaaa kiteeee hehehehe
    p/s: ye ke danke2...pinggan trodelmarkt hihihi :D

    ReplyDelete