Saturday, April 2, 2011

Char Kueh Tiew..


assalamualaikum...

char kueh tiew ni kami start ketagih masa dok permatang pauh dolu..
zaman betul2 lepas kawen, sampailah izzah lahir di hosp bkt mertajam dan kami pindah ke kuantan masa izzah umur 10 bln..
char kueh tiew dkt simpang 4 permatang pauh tuh mmg terangkat betul di tekak kami..
tuh la antara bende2 yg dirindui selain pasar ramadhan di kubang semang yg panjang berjela2 tuh..hehehhe..

tak penah terpikir pon unt buat char kueh tiew ni di sini..
tp arituh member se'german', ana tayang char kueh tiew dia..
sangat simple, so versi yg tayang arini sebenanye dah kali ke 3 saya buat..
rasanye kali ni paling suksess..sebab before ni, kengkadang rasa cam kueh tiew goreng basah pon ada...hahaha :P
walaupon camtuh still tak puas ati, still nak rasa orang kaiserslauten buat sbb kompom mmg lagi bes..:D
time kasih ye ana, saya modified detailkan skit..hehe..izinkan saya share di sini..:)

CHAR KUEH TIEW
- sumber Ana@Life's Like That

Bahan-bahan

Kue tiaw - unt 3 org makan
kerang - saya x bubuh
6 ekor udang
cili besar - saya tukar dengan 1 sudu besar serbuk paprika
2 ulas garlic
sedikit daun kucai - dipotong
segenggam tauge - saya tak bubuh versi kali ni :P
2 biji telur
sedikit serbuk black and white pepper
sos tiram
light soya sauce
salts

Method:

1) Rebus kerang with serai. Bila dah masak, keluarkan kerang and kopek satu2..
2) Gaul udang dengan serbuk black and white pepper plus garam skit, and goreng. Angkat udang once cooked.
3) Blend cili besar and garlic, then tumis dlm minyak udang tadi smpai wangi.
4) Masukkan sos tiram skit, and soya sauce skit.
5) Masukkan sotong or kerang, and some water.
6) Bila mendidih, masukkan udang yg digoreng tadi, kucai, tauge, telur and kue tiaw. Kacau rata, tutup api. Oh ye, jgn lupekan garam ok hehe..

2 comments:

  1. waaaaaahhhh!!! char kue tiaw ! terima kasih kerana sudi mencuba hehe ayat skema sket. oh sudah balik dr Holland rupenye, tunggu citer Holland, tibe2 citer kue tiaw pulak yg kuar ek :D
    akceli, lg sedap tau char kue tiaw ni klu letak kicap manis kipas udang sket. klu hajar ade stok kicap tu, next time buat char kue tiaw lg try letak sket. mmg sedap. oh, lepas ni wat lagi, sy pun nak guna serbuk cili je, coz cili besar kat sini kan maaaaahaal bangat kikiki..

    ReplyDelete
  2. ana: hehe saya mmg pakai kicap kipas udang tuh..huhu pejam mata aje la nak sedap punye pasal..hihi :P
    btw smalam dah balik..char kueh tiew ni before pegi arituh buat..hahaha :P

    ReplyDelete