Monday, April 25, 2011

Terimbas Memori Lama..

assalamualaikum..

tadi masa blogwalking, terjumpa satu blog kawan atas kawan..
deena (tuan nye blog) ni baru kehilangan anak nya..
arwah baby Yasmin hanya sempat lihat dunia selama 2 minggu..
sayu hati saya dengar lagu Terlalu Istimewa (Adibah Noor) yg ada kat blognya..
lagu harapan seorang ibu yg tak dapat melihat anaknya membesar..
yelah harapan semua ibu bapa di dunia ni kan..
tapi kita hanya manusia yg lemah, tak dapat lawan qada' dan qadar dariNya..

bila saya baca, memang automatik saya teringat arwah baby saya..
31 hb April ni genap 2 tahun kisah sedih tuh terjadi..
kisah yang lebih kurang sama tapi memang tidak serupa..
saya dulu memang pantang denga lagu Cinta Dalam Hati (Ungu)..
betapa saya ingin memeluk arwah buat kali terakhir..
betapa terkilannya saya tak dapat tatap wajahnya unt kali terakhir..
sebab saya masih ditahan di wad pada masa dia dikebumikan..

10 ari di wad (sewaktu leaking), hari2 doktor slow talk..
kiranya baby lahir, memang hospital tak buat apa unt selamatkan dia..
tak masukkan dalam inkubator or injek unt kuatkan paru2..
pasal dia memang terlalu kecik..
even masa dilahirkan pon, walaupon bernyawa, arwah tak bukak mata dan tak nangis..
dia pegi tanpa lihat wajah saya yang lahirkan dia..

peritnya berpantang tanpa baby di sisi..
pedihnya hati bila saya alami bengkak susu, sedangkan tiada baby unt menyusu..
sedihnya hati bila orang lain kene makan ubat menggalak susu, sedangkan saya makan ubat unt hentikan susu..

pes day di opis, (lepas abis cuti bersalin) hampir menitik air mata saya bila lihat kawan yg sesama pegnen datang dengan perut memboyot..
hanya Allah yang tahu perasaan saya ketika itu..

lepas beberapa bulan arwah pegi, misi suh saya hantar buku merah ke klinik..
ditanya soalan2 yang memang kompom menghiris perasaan saya..
derang kata itu semua unt laporan bayi meninggal yg derang kene sediakan untuk pihak atasan..

jadi deena, kita sama saja..
malahan ujian dari uri arwah bayi saya tiada masalah, rahim saya juga tiada masalah..
kes seperti saya jugak jarang berlaku..
jadi doktor buat kesimpulan tak tahu punca masalah saya..
semuanya memang takdir dari yang maha Esa..

kepada deena, takziah saya ucapkan..
semoga kuat menghadapi segalanya..
tapi saya salute anda, anda jauh lebih kuat dari saya..
semoga Allah memberikan 1000 kegembiraan buat anda dan suami..insyaAllah..

9 comments:

  1. sedih nye hajar... serius bergenang air mata saya.. syukur sgt2 atas semua kurniaan Allah pd saya.. and insyaAllah ade yg lebih baik utk hajar dan kluarga, dan yg pasti nya, arwah baby hajar dah confirm masuk syurga.. insyaAllah..

    ReplyDelete
  2. Ana: itulah kengkadang kita manusia lupa Allah maha berkuasa..alhamdulillah semua tuh dah berlalu..cuma tinggal kenangan unt saya sampai bila2..hehehe

    ReplyDelete
  3. salam hajar, deena x mampu menahan air mata bila membaca entri ni, hgga ke hari ini,sesaat pun ingatan dan kerinduan deena pada arwah yasmin tak pernah padam.

    dan mlm tadi terubat rindu deena, bila dpt bersua wlau hnya dlm mimpi.. hnya allah shj yg tahu betapa gembira hati deena melihat arwah tersenyum girang... dari zahir deena nmpk kuat hajar, hati dan jiwa melayang bagai x jejak bumi ni..

    kita senasib, deena simpati bila hajar x berpeluang menatap wajah arwah baby hajar waktu dikebumikan.. ini la dugaan yg harus kita hadapi hajar.. terkilan di awal mengandung mmg tiada masalah arwah sgt aktif, tapi itu la bak kata hajar semua nya mmg takdir dr yg maha Esa.. Deena dan suami ttp redha dgn pemergian arwah.. alfatihah buat arwah Yasmin Damia.. :((

    cuma kami x mampu melihat pakaian dan barangan arwah.. hari2 cium sarung tangan dan bantal arwah....

    ReplyDelete
  4. rasanya ayu pun dah baca citer tue...sangat sedey hanya orang yang melaluinya saja dapat merasainya. Semoga tabah menghadapi dugaan terbesar dalam hidup.

    ReplyDelete
  5. deena: insyaAllah rasa sedih deena tuh akan hilang satu hari nanti, cuma ingatan akan kekal selamanya dalam hati kita..Allah sayang kita, sebab tuh dia uji kita kan..:)

    ReplyDelete
  6. ayu: itulah, hidup ni banyak dugaan kan..cam ayu la, kuat gak tuh dugaannye, dgn tsunami n gempa...huhuhu

    ReplyDelete
  7. doakan alfatihah buat arwah...

    ReplyDelete
  8. Siti, kalau dia ada... sebaya anak aku. Aleesya lahir 31 Mac 2009.

    Sedih baca citer ko. Bertabahlah siti. Kalau aku, tak taulah aku akan mampu setabah ko ke tidak. Berat mata memandang tak sama dengan berat bahu yg memikul. Apa yg aku mampu ucapkan, moga ko sabar dgn dugaanNya.

    Lea tu comel sangat... beruntung dapat ibu macam ko.

    Take care and miss u :-)

    ReplyDelete