Sunday, April 10, 2011

Donut yang Menggebu-Gebu..


assalamualaikum..

projek wiken lepas..dlm proses memahirkan diri menggunakan makcik BM dan roti meroti..
eh camne donut leh masuk dlm kategori roti ni?? hihihi
blasah la, sbb step yg agak agak sama kan..
uli..bentukkan..perap...
pos moterm sendrik, mmmm ada peningkatan...hehehe..:P

mmg gebu sungguh la donut pn ros ni..
montok-montok..bulat-bulat..
so tukang buat dan tukang makan pon kene beringat sama masa menelan tuh, takut membulat bersama...huhuhu

time kasih ye ros...tersedak tak dr ari sabtu lepas kami dok sebut2 nama ko ni...hahaha
banyak gak dapatnya, siap leh frozen dlm peti ais..:D


DONUT TOFU LEMBUT
- sumber: ros@jintanmanis

Bahan-bahannya

300 gram tepung gandum
125gram taufu lembut (saya hancur-hancurkan)
1 1/2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
160ml susu suam@air suam
40gram shortening
4 sudu besar gula
6gram yis
100 gram tepung roti ( ganti dgn tepung gandum pun boeh)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ni nanti.

Cara

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

2 comments:

  1. wahh gebusnya donut...lapar lak pepagi singgah sini...bak mai 2 ketoi nk bf ni...hehe

    nk tanya siti ni, shortening kat sana ada jual ke?

    ReplyDelete
  2. kak nieza: sy pakai lemak tumbuhan brand biskin..

    ReplyDelete