Monday, March 14, 2011
Choco. Chips Raisins Muffin
assalamualaikum...
dah lama x memapin..so ahad lepas gerak gempur la di dapur..
igtkan nak makan brekpes, tp biasalah saya ni dah mcm kenderaan berat jalan di highway..
so brekpes la kami dlm kol 10 lebeh...
hahaha mintak ampun ye rakyat2 umah ni sekalian...
tapi hasilnya tak mengecewakan...mmg leh buat lagi dan lagi dan lagi..
time kasih pada pen share resepi, Anna Qawina..:)
CHOCO. CHIPS RAISINS MUFFIN
- sumber asal dari Food Institut Of Malaysia (FIM), Majalah SDK April 2007(Muffin Raisin), di share oleh Anna Qawina@Qaseh Azzahra
Bahan-bahan :
• 100 gm mentega
• 125 gm gula kastor
• 125 gm telur..lbh krg 2 bj telur saiz A
• 188 gm susu cair/ susu segar
• 250 gm tepung gandum
• 1 sdk serbuk penaik
• secubit garam halus
• 1 sdk esen vanila
• 30 gm kismis..Ana cincang kasar
• Choc.Chips secukupnya..optional
Cara-cara :
• Ayak tepung bersama serbuk penaik & garam halus, ketepikan
• Pukul gula bersama mentega sehingga betul2 kembang.
• Masukkan telur satu per satu bersama esen vanila, putar sebati.
• Masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik & garam tadi berselang seli dengan susu segar/cair, buat sampai habis.
• Kacau rata, kemudian tambahkan kismis, putar sekejap.
• Masukkan choc.chips, gaul guna senduk bagi rata.
• Sudukan ke dalam mangkuk muffin 3/4 penuh.
• bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 165'C selama 15-20 minit @ sehingga masak..bergantung kpd oven masing2..
•
**Untuk buat corak kat atas muffin tu, ambil sedikit adunan, campurkan dengan sedikit emulco coklat, gaul sebati sehingga rata, sudukan sedikit ke atas adunan muffin yang warna plain tu, ambik lidi/chopstick, pusing2 ikut suka le..ala2 marble gitu..Saya campurkan dengan sos cokelat aje..males mode punye pasal gegegege
**Bila dah masak, tutup suis oven, biarkan muffin anda di dalamnya, buka sedikit pintu oven, lebih kurang dah suam2 bolehla keluarkan, ini nak bagi muffin yang naik cantik, merundum secara tiba-tiba..
Labels:
mufin
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
uissshhh.. rajin betol bermuffin!! and cantik jadi belang camtu. emulco coklat tu yg camne ek?
ReplyDeleteana: hehe saya pon tatau sbb tuh saya pakai apa yg ada jek..gegege :P
ReplyDeletebtw rasanye leh guna coklat masakan, cairkan dulu..or serbuk koko pon bule kot..hehe
Yummy looking muffin, nice blog with lots of yummy recipes.
ReplyDeletesamalah, lama gak ni tak bermapin.. asyik mengetart jer... hehe
ReplyDeleteumm Mymoonah: hehe terima kasih...
ReplyDeletesari yusa: hehe ye ke..meh meh start engine balik...heheheh
wah sedap ni akak pun lama tak buat muffin2 ni..
ReplyDeletekak nieza: aa sedap kak, kalu org finland yg terer tuh buat kompom berganda sedapnye...hihi
ReplyDelete