Monday, March 21, 2011

Ikan Masak Singgang..


assalamualaikum..

semoga yang baik-baik aje kepada kita semua..

sebenanye ikan singgang ni dah lama rasa nak makan..
sbb lengkuas ada dijual kat sini, so kalu nampak lengkuas mmg dok pikir singgang aje le kan..
eh sebenanye singgang aje la satu2 nya masakan yg saya tau bila ckp pasal lengkuas ni..hahahhaa :P
dolu masa kecik2, kalu mak beli ikan aye (ikan tongkol) mesti dia masak singgang..
saya kene pegi mintak lengkuas kat blakang umah jiran..korek2 dlm tanah..hehehe

baru2 ni dapat beli ikan fresh dr Basken, selalunya ikan frozen aje yg penuh dlm esbox saya..
sbb selalunye (jarang pon huhu) kami pegi ari Sabtu, mmg ramai org so mmg taderk harapan nak makan ikan fresh..
bile dah ada ikan ni, apalagiiii...mulakan projek la hehehe..
so saje search resepi kat internet dan blog kawan2, tp pelik kebanyakan nye pakai kunyit..
terasa cam asam pedas rebus la plak..
so saya buat stail mak saya la (hahaha ye ke sebenanye main bantai aje, asal kaler putih..)
pada otai2 masak, mahap kalu tersalah bahan-bahan ye..heheheh

IKAN MASAK SINGGANG
- by hajar@catatandarideutschland

Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol - saya pakai ikan apa tah tatau nama hahaha...
1/2 biji bawang besar - dimayang
2 ulas bawang putih - diketuk
2 inci lengkuas - potong
2 ulas cili api
1 keping asam keping saiz sederhana
Air

Cara-cara
1) Ikan dibersihkan dan ditoskan
2) Lebur semua bahan dalam periuk, kuah tuh agak2 la..
3) Perasakan dengan garam dan gula, kemudian renehkan. lagi lama lagi bes..

No comments:

Post a Comment