Wednesday, March 9, 2011
Nasi Lemak Hijau..
assalamualaikum..
alhamdulillah malam tadi tidur agak lena..
mmm dekat 2 minggu dok terbatuk2 dan selsema ni..
ni la pes time sejak dok german dah 8 bln ni, kami satu famili batuk + selsema yg agak teruk..
en husben, izzah n lea siap demam lagi..huhu
mm saya ni mmg camni, alhamdulillah badan kuat sket..jarang nak kene sakit..
dulu paling tidak pon migrain aje la yg selalu kene..
tp sekali demam or sakit, mmg teruk sampai x bangun la..
nauzubillah, mintak dijauhkan la, tambah2 dok sendri camni..tak berasap dapur nanti...huhuhu
okehla sapa tertarik dengan nasi lemak hijau saya ni, angkat tangan..:P
hehe ye la nak pos ke Msia pon, sempat la nasi yg hijau ni bertambah hijau..
hijau dek cendawan yis dan lain2 kulat yg membiak dengan jayanye..hahahah
sebenanye baru lepas dapat daun pandan fresh dr Msia..
ada prof dr UKM yg datang las week, so dia bagi la, banyak ni tah la nak buat apa lagi..
time kasih pada Prof Tuti yg selalu tolong bawak barang dr Msia..hehehe :)
resepi nasi lemak hijau ni saya copy dari blog kak hana, sambal tuh saya try-try sendri aje...hehehe
NASI LEMAK HIJAU
- sumber resepi Kak Hana @Hanamemories, time kacih byk2 ye akak, nanti lepas2 ni leh terai nasik kaler2 lain plak..hihihi
Bahan-bahan
• Beras
• Air pandan secukupnyer (blend daun pandan dan tapis)
• Santan pekat
• Garam
• Halba
• Halia
• Daun Pandan - simpul
• Pandan emulco@pewarna ijo + sedikit air (utk renjis)
Cara-cara
• Basuh beras bersih. Campurkan santan pekat dan juga air pandan mengikut sukatan beras.
• Masukkan skali garam, halba, halia dan juga daun pandan. Jika kaler ijo kurang menarik, bleh tmbh ngan sedikit pandan emulco@pewarna ijo yer!
• Masukkan rice cooker dan masak hingga beberapa minit nk tanak.
• Lagi beberapa minit nk tanak tuh, ambil sedikit pandan emulco@pewarna ijau. Campurkan dengan sedikit air (kaler ijo yg ni bior lg pekat dr warna nasik td yer) dan renjis2kan ke atas nasik. jgn gaul dulu. tutup smula periuk dan tanak hingga masak.
• Dah masak baru gaulkan. so nmpk la nasi lemak anda warna ijo yg cantik! heeeee... Slamat mencube!! :)
RESEPI SAMBAL BILIS
- sumber resepi hajar @catatandarideutschland
Bahan-bahan
• 1/2 biji bawang besar - diblend
• 2 ulas bawang putih - blend juga
• segenggam ikan bilis - 1/4 darinya saya blend
• sedikit belacan - di blend juga
• 2 sudu besar cili kering dah dah diblend
• 1/2 biji bawang besar - potong ring
• sedikit air asam jawa
• 1 sudu besar sos cili
• 1 sudu besar sos tomato
Cara-cara
1) Panaskan minyak, tumis bahan blend hingga wangi.
2) Masukkan sos tomato dan sos cili, ikan bilis, bawang besar dan air asam.
3) Masak hingga pecah minyak, perasakan dengan garam dan gula.
p/s: time kasih byk2 pada kawan lamaku, cik suriyati atas tips hilangkan batuk tuh, mmg mujarab hehehe...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
assalammualaikum siti....wah org kat sana pun tak sihat ke? akak ni pun baru jer baik demam tapi kekadang on off tu terasa juga flu ni maybe cuaca sekarang ni kot...sekarang ni dh nk mula panas kan...tapi kat sini masih sejuk juga lagi ais baru nk cair. btw....sedap pula tgk nasi lemak pandan ni, dh lama nk mencuba tapi tak cuba juga lagi.
ReplyDeleteWow hijau... I like hijau..
ReplyDeletep.s
gambar2 Hajar makin cantik2.
kak niza: huhu tuh la pes time ni kami x sihat secara besar-besaran..hehehe
ReplyDeletesedap kak, harum aje bau daun pandan tuh..hehe
kak azi: heheh ye ke kak azi..time kasih..ala saya tangkap pakai kamera digital tuh aje, pastuh edit2 sket..hinsh hinsh (bannge mode haha :P)
ku lihat hijauuu...sedap nyerr nampak nasi lemak..lama dah tak pekena ni
ReplyDeletewah...leh buat nih. nnt kak maznah buat, kak maznah bgtau erh....
ReplyDeletekak izah: huhu nasik lemak ni hijau ke putih ke, tetap sedap kan kak...ishk ishk rasa nak makan lagi, dan lagi dan lagi...
ReplyDeletekak maznah: okeh2 kak maznah buat..kasik kaler2 sket tau...hihihi
cantik sgt tak sampai hati nak mkn..hehe..tp akak paling tergoda dgn telur mata kerbau tu sbb kuning dia cair2,slurpppp!..hehe..
ReplyDeletewow, unik.... x pernah jumpe lagi nasik lemak hijau.. memang masuk ke rase daun pandan ngan sambal?
ReplyDeletekak suzi: hehehe telur tuh mmg peberet saya ngan izzah..bes kan kan kan..??
ReplyDeleteana: hahaha ntah la ye..tekak saya ok aje, sbb tak rasa pon daun pandan tuh, cuma bau-bau aje ana..hehehe
wahh..nasi lemak ijau pun ada eh?? menarik kalernye. hajar, apa tips berkesan utk batuk tu?
ReplyDeletekak noora: perah limau nipis / limau kasturi, campur dengan kicap..tapi saya pakai lemon..hehehehe...
ReplyDeleteassalamualaikum... sy suka makan! hehee... sy dah follow akk...jemput ke blog sy...
ReplyDeletewaalaikumussalam..time kasih..:)
ReplyDelete