Friday, March 18, 2011
Peach Cheese Cake..
assalamualaikum..
selamat hari Jumaat semua..
semoga di penghulu hari ni kita semua sihat2 hendaknya..
mmm ati saya aje yg x bape sihat lagi..
tidur tak lena makan x kenyang dok mengenangkan roti yg tak jadi jadi ni..
sbb rasanye yg buat smalam tuh la tepung yg paling tepat skali..
yg saya ada beli ni, x digunakan lagi jenis wholemeal jugak upenye..
siap ade sonnenblumen kerne (biji bunga matahari lagi)...
lgpon banyak tepung roti kat sini siap ada hefe (yis) skali..
hahahaha...huhuhuhu..nak ketawa pon ada, nak nangis pon ada...
okehla jangan layan saye nye tensen ni...
takpe saya takkan putus asa..selagi tak menjadi selagi itulah hati saya tak senang..
dok rasa nak buuuaaatttt aje sampai la menjadi..
hahaha tak penah saya bersemangat camni..zaman bekerja dolu pon kalah...hahaha :P
las 2 days kot saya buat cis kek ni..
cisss...suka la lemak dlm badan saya dapat geng baru..
nasib baik peach tuh ala-ala masam sket so kira belen sket la kan...haahaha :P
en husben nye komen, syedap..tapi kalu cis kek cokelat lah dia sukeee...
hahaha nampak gaye mmg kene menuntut ngan ashrina gak ni...
chocolat cheese cake dia mmg superbbbb...:D
PEACH CHEESE CAKE
- sumber dari saudara azlirazali, di kongsi oleh Kak Nieza Finland..time kasih ye mmg sedap di tekak saya...hehehe
Bahan-bahan
Lapisan biskut
1 ½ cawan (210gm) biskut marie }kisar halus
1/2 cawan (100gm) mentega }dicairkan
1 sudu (15gm) makan gula kaster
Kek
2 paket (500gm) keju krim (cream cheese)
1/2 cawan (100gm) gula icing
3/4cawan (187.5ml) krim putar (whipping cream)
1 cawan(250ml) jus oren
3 sudu makan (45 gm)serbuk gelatin +1/2 cawan (125ml) air panas
2 ketul buah pic dalam tin } dadu/cincang halus - saya tambah jadi 4 ketul
Hiasan
3 ketul buah pic dalam tin } hiris dan aturkan atas kek
* Ni saya tambah
beberapa ketul buah pic dlm tin + sedikit gula - blend unt jadikan puree
Cara-penyediaan
1. Gaulkan lapisan biskut dan padatkan dalam acuan kek keju (springform) bersaiz 12/13 inci. Sejukkan sebentar dalam peti sejuk.
2. Untuk kek, pukul keju dan gula sehingga lembut.
3. Kemudian masukkan jus oren dan krim. Pukul dengan kelajuan sederhana sehingga sebati.
4. Bancuh gelatin dan air panas sehingga gelatin melarut dengan sekata. Kemudian masukkan dalam adunan keju dan kacau sehingga sebati.
5. Masukkan buah pic yang didadu dan kacau sebentar sahaja. Kemudian tuangkan atas lapisan biskut.
6. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga set / keras.
7. Keluarkan kek dengan meleretkan pisau panas di sekeliling tepi kek. Kemudian hiaskan hirisan buah pic atas kek. (Saya curahkan puree peach dulu, baru hiaskan..)
Labels:
kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Oh Yumm! That looks absolutely delicious.
ReplyDeleteumm mymoonah: thanks, i think u should try too..hehe
ReplyDeletebestnye buat cheese cake...tp kat m'sia cream cheese mahal sgt la...huhu
ReplyDeletejiha: huhuhu tuh la..baik beli kat secret recepies aje kan...hahaha
ReplyDelete