Friday, March 11, 2011

Hijau Lagi..dan Lagi...


assalamualaikum...

terkejut denga berita Jepun dilanda gempa bumi dan tsunami kan..
semoga kengkawan dan umat Islam kat sana dilindungi Allah hendaknya..
teringat tsunami yg melanda Msia 6 thn lepas, masa tuh saya baru beberapa hari melahirkan Izzah..
masa tuh dah balik ke Jengka unt berpantang, then Izzah kene warded satu malam sbb kuning..
mmg berdebar dan terkejut x hengat la, tambah2 plak kami pon dok Penang masa tuh, cuma bkn di island la..
tp sepanjang dok penang mmg sempat merasa 2 kali gegaran, sekali di umah dan skali di UiTM, tengah2 miting fakulti tetibe rasa gegar..
semua panik, turun guna tangga..dah la tingkat 7, saya plak sempat singgah bilik di ting 4 unt amek purse..hahahah :P
sampai bawah, carik2 en husben taderk, risau nyeee la...
upenye dia dan kengkawan dia stay aje dlm bilik miting tuh...hahahha aparaaaaaa :P

okehla berbalik pada entri kali ni..
tengok pes time kat umah kak izah terus jatuh chenta..
sebab cun sangat mmg tertarik kaw kaw la..kaler ijau lak tuh my peberet..
sebab kedua ialah kene la ngan tema minggu ini kan..tema HIJAU...hahahahah :P
mmg sedap, kalu lepas2 ni ada daun pandan sesat kat umah ni leh la buat...gegegege
ekceli rasa dia cam kuih sagu kaler merah tuh, mmg saya suuukaaa...tp ni ada rasa tambahan dek santan di atasnye tuh..
ada ke izzah nak makan santan tuh aje..mana aci kan..??
hahahah jahat benooo ini emak...gegegege :P

PUDING SAGU DGN PATI SANTAN
- sumber Kak Nor @Secubit Garam, di share bersama oleh Kak Izah @Izah Mufin Lover..time kasih kakak-kakak, izinkan saya share plak ye..:D

Bahan-bahan ( 6 bekas )
1/2 cawan sagu
1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung *kak nor dan kak izah guna tpg jagung - saya guna tepung ubi
3 cawan air
1/4 cawan air pandan pekat atau 1 sudu teh pandan paste
2/3 cawan gula (lebih kurang 9 sudu besar) - saya kurangkan sket

Bahan2 utk pati santan:
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam

Cara-cara
1. Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan.
2. Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan/pandan paste ke dalam periuk. Kacau atas api sederhana.
3. Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih.
4. Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan.
5. Cara2 utk membuat pati santan:
6. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat.
7. Sudukan ke atas Puding Sagu. Sejukkan dulu baru la dihidangkan

p/s: tengah kire bape banyak santan yg masuk dlm perut saya lately..ishk ishk ishk..

8 comments:

  1. amboi byk tayangan hijau ni...hijau mata hitamku dibuatnya...hehehe menarik yer ramai dh yg cuba ni. teringat juga masa tsunamai dulu akak kat penang lagi masa tu..memang menakutkan walaupun sikit jer kan...kalau kat jepun sekrng ni tak dpt nk bayangkan semoga kwn2 dan semua rakyat Msia disana selamat lah yer.

    ReplyDelete
  2. tuh la kak berdebar jugak kn...btw cubalah sedap kak..hehe

    ReplyDelete
  3. siti...memang minggu hijau rupanya ye...hehe..cemana akak leh mis tayangan terung tu..bila nampak terung kat sini, terasa rasa lak sedapnya..memang suke terung kan..mekasih sudi try ye...
    eh sama la, anak akak pun nak makan yang putih tu je..apadaa..hahhaa...

    ReplyDelete
  4. kak izah: heheheh tuh la, agaknye bebudak mmg cenggitu ye kak..hihhi

    ReplyDelete
  5. Hijau.... teringat lagu Hijau by Zainal Abidin..

    Dewasa ini kita saling merayakan
    Kejayaan yang akhirnya membinasakan
    Apalah gunanya kematangan fikiran
    Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah
    Ku lihat hijau..

    Gegegegegegege....... Ku lihat Hijauuuuuuu

    ReplyDelete
  6. kak azi: amboi2 karaoke ye..hihihi :P

    ReplyDelete
  7. sedapnya sitie.. .aku baru makan puding sagu santan + gula merah kat Restoran Kayu Manis aritu.. sedapnye la... psl ada gula merah tu lagi jadi sedap... sbb aku antu gula merah, hehe...

    ReplyDelete
  8. ainul: haa ye ke, ishk jelesnye org tuh leh dpt makan macam2..aku ni nak makan ape kene buat sendrik le jwabnye..huhuhu

    ReplyDelete