Sunday, March 20, 2011

Western Lagi..


assalamualaikum...

Macaroni ni kami pulun masa brekpes tadi..
sebenanyer dulu saya mmg x minat macaroni, tatau la kenapa..
bila sampai sini, selain spegeti, macaroni ni antara makanan ruji org german, so mmg banyak la jual dan murah plak..
memula dolu mmg layan spegeti aje, kat Msia pon jarang makan sbb rasa cam mahal..tp bila dah lelama terasa boring plak..(hihihi)
so mula lah beralih pada macaroni, tambah plak test2 masak, syedap gak..
mula lah hobi baru mengumpul resepi macaroni dan men test test resepi..
alhamdulillah so far mmg puas ati ngan resepi2 dlm simpanan ni...hehehe
time kasih pada penyumbang resepi, sapa lagi kalu bukan kak hana yg kiut miut itu..(haha ikhlas ni kak..:P )dan pada kak nieza yg tak kurang kiutnye gak kerana men share resepi yg marbeles ini...
mmg rekemen sangat2...hihhi


PASTA SEAFOOD GRATIN
- asal dr Kak Hana@Hanamemories, dan di share oleh Kak Nieza Finland

Bahan-bahan
• 50g Pasta @ Macaroni
• Udang yang dibuang kulit - x bubuh
• Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam/tuna - saya letak tuna dan sosej
• Cendawan butang - hiris2 - tarak
• Garam
• Lada hitam/lada sulah
• 1 sudu besar butter
• 1/4 bawang besar - cincang

Bahan Untuk White Sauce
• 1 cawan susu segar
• 1/4 cawan air - jika ingin lebih creamy gune susu segar shj (saya guna fresh milk je)
• 2 sudu makan butter
• 2 sudu besar tepung gandum
• 1/2 sk lada hitam
• 1/4 cawan keju pilihan @ 1-2keping slice cheese racik2

Untuk Topping ( jika ingin lebihan cheese)
• Keju Mozarella parut

Cara-cara

Untuk membuat white sauce
1. Panaskan periuk. Masukkan butter. Kecilkan api, masukkan tepung.Gaul.
2. Masukkan susu dan juga air. kacau hingga tepung tidak bergentel dan didihkan.
3. Masukkan cheese, sedikit garam dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak pekat. kalau pekat sangat tambahkan sedikit air/susu lg. matikan api.

Untuk membuat makaroni/pasta
1. Rebus makaroni hingga empuk. toskan. gaul dengan olive oil. ketepikan.
2. Panaskan butter, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. Masukkan udang dan lain2 isi pilihan.
3. Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul sekejap sahaja. Matikan api.
4. Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas. Curahkan white sauce di atas.
5. Taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe.. sbb white sauce td dh gunakan cheese.
6. Bakar suhu 180 selama 20-30 min atau hingga kekuningan.
7. Siap untuk dhidang.

pstt psstt..kak nieza amacam bes tak bercoti-coti?? hehehe

4 comments:

  1. alamakkk...buat akak rasa lapar je ni

    ReplyDelete
  2. kak liza: hehe apalagi kak...resepi sudah ada ni..hihihihi

    ReplyDelete
  3. menariknye pasta ni..boleh try resepi ni nanti...anak2 wanie mmg suka mkn pasta macam ni

    ReplyDelete
  4. wani: aa memang bes..cuba la kompom dengan mr iwan pon suke...gegege

    ReplyDelete