Tuesday, March 22, 2011

Pengalaman Meroti..


assalamualaikum..

tetiba rasa rindu sangat ngan famili kat Msia..
pada mak, pada adik bradik...rindu sangat pada suasana kecoh keluarga kami..
tu la cabaran dok obersea, ramai org igt seronok sbb bule jalan-jalan..
seronok, tapi itulah je yg bule kami buat..kami takde kampung di sini..
cuti pulak bkn macam di Msia, cuti raya dah seminggu, cuti raya cina, krismas dan macam-macam lagi..
bagi yg Phd (walaupon saya tak blaja) taderk istilah cuti yg khusus..
weekdays dari pagi sampai senja mmg memerap la en husben di lab..
takpe la bagi saya takde masalah..asalkan keje2 dia di lab berjalan lancar..
lgpon akak senior, kak ja n kak azi banyak kasik peransang pada saya..
time kasih kakak-kakak semua..:D

okehla tinggalkan citer syedeh saya..hehehe
smalam hari bahagie saya, pasal akhirnya roti saya menjadi...
3 kali percubaan semua fail, mmg pasal tepung..
pes time terbeli whole meal, so nak buat roti putih kosong jadi whole meal la..
2nd & 3rd time tepung roti 'macam' dah betul tp hasilnya fail..

las2 en husben suggest carik resepi roti kat internet versi deutsch nye..
paham x paham soal kedua, main point nye nak tgk bahan-bahan dia..
alhamdulillah mmg cerdik en husben saya...compare ngan wife dia ni kan :P
baru tau orang german buat roti pakai tepung apa..
tepung gandum biasa, tapi yg complicatednya tepung gandum sini banyak kod yg berbeza..
nanti saya uploadkan pasal tepung ni, unt rujukan saya dan kengkawan german lain..
tepung roti?? ada jual kat sini, tp biasanye wholemeal dan siap yis dlm tu..
mmg prasan kalu kat kedai roti, banyak jual roti wholemeal dan bulat2 kecik2 keras2..
roti yg pesen msia mana ada..huhuhu..

smalam dah cuba pakai tepung gandum kod 550 (unt roti), buat resepi simple aje..
roti yogurt, cubaan ke-2 hahahaha...
lepas menguli dan memerap (1 jam 30 minit), doh tak naik sangat..
hahahah cuak weh..takpe takpe saya terai bentukkan aje..
tutup ngan plastik wrap, tutup lagi ngan kitchen towel, letak bekas roti tu dlm bekas air panas dan letak dlm oven yg tak ON..
ikut nasihat kak nieza finland...
biar..biar...biar....las2 3 jam baru naik cantik...hahahaha 3 JAM??
lepas ni sesapa yg lapa nak makan roti mmg sempat pengsan dolu la...hahahah
whatever la kan..janji roti saya naik cantik...
alhamdulillah legeeee....

ni la rupenye before bakar


lepas bakar huduh sket, yg ujung tuh tak bulat sangat pasal terkene plastik wrap hahaha...:P


time kasih banyak2 pada en husben atas idea cerdiknya, kak nieza dan kak izah daut atas nasihat dan kata2 semangat pada saya..jasamu dikenang muah2..:D

8 comments:

  1. Cantik nya roti yg Hajar buat tentu sedap.

    ReplyDelete
  2. hohoho..kena dok german kalo camni...apapun, tumpang bangga dah berjaya buat roti..balik msia leh bukak kedai roti...uli sampai pengsan kekeke

    ReplyDelete
  3. kak azi: hahaha sedap ke? biasa aje kak, cantik pon malu saya nak ngaku hahaha

    kak maznah: haha tuh la mmg kene dok tempat yg susah nak dpt makanan halal..:P
    huhuhu bab nguli tuh kita pass pada makcik BM yek,bio dia yg uli sampai fingsan..hahaha

    ReplyDelete
  4. Akhirnya berjaya juga.. Glückwunsch!!

    ReplyDelete
  5. wahhh tahniah dik...menjadi gebus la roti tu..tapi kekadang tak leh terlbh perap juga...nanti naik dia turun blk akak pun dgr pengalaman org ckp tak leh terlbh perap tgk siti wat ni ok jer...nanti cuba lagi..:)

    ReplyDelete
  6. kak nieza: oo ye ke..haha..time kasih kak..mmg igt lepas ni tamo lama sangat..time kasih time kasih..:D

    ReplyDelete
  7. clap clap,boleh buka bakery ni
    terbayang cicah roti ni dgn air milo tak pun dgn kari...sedapppp

    ReplyDelete
  8. kak suzi: hehehe baru pes time jadi ni kak..yg 3 before ni fail masuk makcik tong aje..huhu

    ReplyDelete