Thursday, April 7, 2011

Pecal Terung Bakar..


assalamulaikum..

entri tertunggak lagi..hehehe
jgn pelik tgk terung ni disumbat2 ye..
kat sini feberet kami kalu ke kedai Turki..
mmm biasanya kedai Turki aje la sasaran kalu time males masak..
atau bile rasa boring nak makan masakan sendri :P
tapi yg versi kedai Turki tuh saya tatau resepinye..
so baru2 ni coba resepi yg ada dlm Mingguan Wanita edisi Julai 2010..haha punye la lama disimpan..
tapi saya olah skit dgn masukkan daging cincang..
bule tahan gak hasilnye..en husben pon sukeee...gegegegege

PECAL TERUNG BAKAR
- sumber: Restoren Pak Su, Shah Alam dalam Mingguan Wanita Edisi Julai 2010.
olahan: hajar@catatandarideutschland

Bahan-bahan

2 biji terung (saya guna sebiji sbb terung german ni besa2 gedabak)
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili padi ( x letak)
2 tangkai cili merah (saya gantikan dengan sesudu kecil cili kisar)
sedikit belacan
2 sudu besar santan (saya tukar susu cair, kuantiti main bubuh aje sesedap rasa)
garam dan gula
* segenggam daging kisar (saya tambah)

Cara-cara

1) Bakar terung dlm oven sehingga separuh masak
2) Tumbuk bawang merah dan belacan hingga lumat. Tumis bersama cili kisar sampai naik bau dan masukkan daging kisar.
3) Bila daging dah masak, masukkan santan dan kacau hingga kuah pekat. Perasakan dengan garam dan gula
4) Belah terung di bahagian tengah dan sumbatkan bahan tumis tadi di tengah-tengah terung. Balut terung dengan aluminium foil dan sambung bakar sehingga terung lembut dan masak
5) Siap. Selamat Mencuba :D

4 comments:

  1. kak anie: aa terung mmg bes..si zahim pon suka terung masak camni..hahaha

    ReplyDelete
  2. nama dia mmg pecal ke?x dpt nk bayangkan masa mula2 baca tajuk td...haha

    ReplyDelete
  3. jiha: hahaha tatau la nama dia ni yg ada dlm buku resepi tuh..akak pon konpius gak..meh la sesama kita konpius muhahaha

    ReplyDelete