Monday, May 23, 2011

Brekpes Hari Minggu..


assalamualaikum..

hari minggu lepas takde special program bagi kami..
so bangun tido tuh dok termanggu2 apa nak makan pagi ni..hehehehe
tunggu rakyat jelata bangun dulu, baru tanye nak makan ape..
en husben jawab nasik lemak telur mata kerbau..
so ini la hasilnya, ketung ketang di dapur pagi2 ahad lepas...:P

nasik lemak daun limau purut by Maz@IlhamDapur...dan sambal bilis by MommaMia@MyResepi...
tp semua resepi di copy dari umah kak hana my sifu my idola dan segala my my lagi la...hehehehe
time kasih ye kak..izinkan saya tepek tepek di sini plak...
lappp u muah muahhh...

NASI LEMAK DAUN LIMAU PURUT
- sumber Maz@IlhamDapur, di kongsi oleh Kak Hana@Hanamemories

Bahan-bahan
• 2 cawan beras
• 2 cawan santan cair @ ikut sukatan air beras masing-masing
• 4-5 helai daun limau purut
• 1 batang serai - diketuk - x letak hana ganti halia dan halba, sama ngan saya
• sedikit garam

Cara-cara
• Cuci beras bersih-bersih dan masukkan dalam rice cooker/periuk.
• Masukkan santan, daun limau purut, serai dan sedikit garam. Kacau sebati.
• Masak seperti nasi biasa sehingga masak. Bila dah masak, balik-balikkan sikit permukaan nasi agar berderai.
• Siap dan sedia untuk dihidangkan dengan sambal bilis, telur rebus atau lauk pilihan mengikut selera.

SAMBAL BILIS
- sumber MommaMia@MyResepi

Bahan - Bahan
• 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
• 1 labu bawang besar dimayang
• 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
• 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
• 4-5 sudu cili boh
• 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
• ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
• Garam dan Gula secukupnya

Cara-cara

Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.Tambahkan air asam, gula dan garam.Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)

1 comment: