Monday, March 28, 2011

Asam Pedas Ikan dan Nenas..


assalamualaikum..

ni entri tunggak tertunggak yg dah lama..
baru arinih berkesempatan nak mempublish..hehehe
saje buat rujukan pada diri sendri..
sedap asam pedas ni, saya pakai ikan patin..
izzah makan bertambah2..:D
opss dia tambah bukan sbb saya masak, tp sbb dia baru tau ikan ni sedap...hahaha
abis la en husben, next time kompom berebut ngan budak kecik ni..:P

time kasih pada Cik Mat Gebu yg femes tuh, izinkan saya tepek resepi cik mat kat sini ye..:)

ASAM PEDAS IKAN BERSAMA NENAS
- sumber dari CMG@Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
• 3 - 4 kepingan ikan merah (kalau kepala ikan lagi besss)
• 1 biji nenas madu, kupas dan potong serong - saya pakai nenas dlm tin aje :D
• 1/2 cawan jus asam jawa
• 3/4 cawan cili kisar
• 1/2 inci halia, diketuk
• 1/2 inci lengkuas, diketuk
• 800 ml air (atau secukupnya)
• Garam dan gula secukup rasa
• 8 biji bawang merah*
• 2 ulas bawang putih*
• 1/2 inci belacan*
• 1/2 inci kunyit hidup*
• 1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)

Cara-cara

1. Ikan dicuci bersih dan toskan. Nenas dicuci, kupas, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau hingga rata dan masak sekejap.
3. Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan biar ikan masak. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin rasa (sesapa nak letak serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan 1 - 2 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

4 comments:

  1. kak liza: heheh apa lagi kak, jom cubeee...:D

    ReplyDelete
  2. asam pedas mmg my fav,letak la apapun dlm tu semua akak layan..hehe..pernah try asam pedas ayam?one of my fav juga :)

    ReplyDelete