Wednesday, March 9, 2011

Kuih Bakar Hijau..


assalamualaikum...

jangan ada yg marah ye, 2 entri berturut2 saya ni hijau aje..
saya okeee aje, warna peberet la katakan...hihi :P
nak buat camne, daun pandan dlm peti ais saya tuh still pegang title available lagi..
sayang rasanye kalu x all out digunakan, penat daun tuh renew passport..haha :P

mmm sebenanye dah lama masuk list kuih bakar ni..
cuma x beli2 aje daun pandan dr Asia Markt..bukan sebab ape, rasa cam banyak sangat dlm satu plestik..
so bila dah ada ni, haaa revise balik la resepi2 yg guna daun pandan..
itu yg sampai nasi pon kaler hijo...hahaha
tadi citer kat mak yg saya masak nasi lemak kaler hijau..gelak besar mak saya..
ye lah emak saya takkan ada masa unt mengkaler-kaler nasik ni..
asal ada rasa, jadik le kalu emak saya..cukup sempoi..hehehe

okehla, layan la resepi kuih bakar ni ye..
dulu kat Msia x bape suka sangat, tp bila dah lama x makan ni, laju plak ngabiskan..
part kerak tuh berebut plak ngan izzah hehehe..
time kasih pada kakak-kakak penyumbang resepi ni..mintak izin copy kat sini ye..
hehe sori la saya speaking london unt resepi ni, males nak alih bahasa hahaha..:P

KUIH BAKAR PANDAN
- sumber Kak Joayee@MyR, dicopy jugak oleh Kak Ayu dan Ika Bangkok

Ingredients:
• 1 cup of sugar
• 1 cup of pandan juice(or water + pandan essence)
• 2 cups of plain flour
• 21/4 cups of coconut milk(450ml)
• 2 tbsp butter
• 3 eggs
• 1/2 tsp salt
• green colour
• sesame seeds

Method:
1. Put all the ingredients in blender and blend.
2. Add 2 tbsp of cooking oil in 10" loyang
3.Preheat oven and put the loyang in oven. When the oil dah panas, put in the mixture and sprinkle sesame seeds on top. Bake@ 175 degress till brown or crispy.( I baked for 90 mins to get that top and sides brownish-burnt taste.

p/s: eh mana hilangnya Ika Bangkok ye..lama betul blog nye x berupdate..huhuhu

5 comments:

  1. heheh loyang bentuk 'love' nih sebijik cam saya punye ngeeeee... mesti beli kat Kaufland nih :P

    ReplyDelete
  2. tema makanan minggu ni ijau erk....esok apa lg yg kaler ijau?

    ReplyDelete
  3. ni sama ke mcm kuih kemboja?sodap nih...

    ReplyDelete
  4. Hajar, pekabo?
    lama nya tak ziarah..:)
    x rindu akak ke ?hehe perasan sndiri ni..sedap kuih bako nih..yg garing2 tu lg best..

    ReplyDelete
  5. ana: hahah ye la kot..kite kan penuh kasih sayang gitu..gegegege

    kak maznah: tungguuuuu...jeng jeng jeng :P

    jiha: kuih kemboja tuh yg mana ek? cam rasa bingka kot yg ni

    kak seri: kak seriiiiiiiiiiii....winduuuuuu leee...mana akak menghilang ni..???huhuhuhu (ngaler air mate..hihihi )

    ReplyDelete