Thursday, March 24, 2011

Karipap Desperado..


assalamualaikum...

hehehe arituh yong tau fu, ni karipap plak kene desperado..
sebenanye sbb rupe nye tak semenggah mana..
so sila sila la menutup mata sebelah ye..
abaikan la segala kecacatan fizikal pada karipap tuh..hahaha

dah 2 minggu lepas kot beli keledek ni, mmg plan nak buat karipap la..
tapi tak terbuat-buat, pasal kurang keyakinan diri...hahaha
izzah plak awal-awal dah sound, 'mak mana pandai buat karipap'...hahaha sungguh jujur anak dara saya tuh, sangat terharu saya..sob sob sob..
pasalnye, saya dah terkantoi depan dia, kat umah mak mertua saya..
mak mertua saya buat karipap, kelim punya la cantik, orang tua berpengalaman la katekan...so saya mmg surender la..hahaha
tapi kat sini dah takde sapa lagi harapan bangsa selain saya kan..
so customer-customer kat umah ni kene diam le, komplen banyak mengidam 4 tahun la jawabnye...hahahahha :P

layan resepi kat bawah ye..saya amek dr kak hana yg dah slamat sampai kat Msia, insyaAllah..
step by step cara mengelim pon ada kat sini..
terima kasih kak..cepat2 pasang internet tau..hehehehe

KARIPAP INTI SEDAP (ni nama yg diberikan oleh penyumbang resepi ye..)
- sumber kak hana

Bahan-bahan

• 250g tepung gandum
• 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
• 2 sudu besar minyak masak - panaskan
• garam
• air
INTI
• 5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
• 200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
• setangkai daun kari
• daun sup - cadangan dr mamakastam.tQ!
• 2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji@ potong dadu.
• 21/2 sudu besar kari ayam/daging
• 1 biji bwg besar
• 2 ulas bwg putih
• garam
• gula - jika perlu
• air

Cara-cara


1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
2. Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering.last skali taburkan daun sup yg dipotong halus.
4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
5. Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
6. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)

Nota: tadi saya pakai daging cincang je, sedap gak..hehe

6 comments:

  1. comel dh la tu siti...akak pun tak pandai juga mengelim main belasah jer yg penting mkn sodap...hehe

    ReplyDelete
  2. ha ah..lawa dah tu..janji sodap masuk mulut kan..hehe..mmg glemer karipap neh.kalau bbuat kulit mmg slalu guna resepi kak hana ni

    ReplyDelete
  3. uishhh ok sgt la ni,kira lepas la juga

    ReplyDelete
  4. kak nieza: haha tuh la yg penting rasa kan bukan rupe (kaber diri sendri hahaha)

    kak izah: ye ke gelemer..tapi mmg bes kan..yum yummmm...

    kak suzi: hahaha lepas la nyawa2 ikan..kalu kat Msia kompom org tak pandang hihihi..

    ReplyDelete
  5. makan panaz2 mmg sedap.. lagi2 dalam keadaan cuaca sejuk2 skit... pasni leh buat lagi.. my favorite kuih... hehe

    ReplyDelete
  6. zahim: ye le kalu ada tukang gelek kulit karipap anytime..heheh :D

    ReplyDelete